The Santa Casa da Misericórdia de Vizela Nursery emerge from the terrain in a natural way, on a stable platform, inserting itself into the hillside as a terrace. The volume rises in continuity with its surrounding spaces, establishing a peaceful relationship with the other buildings on the Campus.

Project Name: Creche Santa Casa da Misericórdia de Vizela
Office Name: Grupo Zegnea
Office Website: www.zegnea.com
Firm Location: Guimarães, Portugal
Completion Year: 2020
Gross Built Area (m2/ ft2): 1265m2
Project Location: Guimarães, Portugal
Program / Use / Building Function: Nursery
Lead Architects: Hugo Lobo
Photo Credits: João Morgado

Creche Santa Casa Misericórdia de Vizela By Grupo Zegnea - Sheet1
©João Morgado

We sought a balance between the building and its users, avoiding spatial and visual barriers, enhancing the fluidity between all the spaces.

Creche Santa Casa Misericórdia de Vizela By Grupo Zegnea - Sheet3
©João Morgado

The project was developed with the idea of a box, a piece that protects and intermediate the relations of the outside spaces with the interior program, enhancing each other. This relationship allows that the mass counterpoints the void, deconstructing the architectural piece.

Creche Santa Casa Misericórdia de Vizela By Grupo Zegnea - Sheet4
©João Morgado

The fluidity and natural spaces that we sought in the Nursery, is likewise reflected in its plan and elevations. The curved lines appear as a reference to the child, his dynamics and agitation about the world, questioning everything. Thus, the curved lines and the circumferences represents the balance, counterpointing the hardness of the box itself. Therefore, this balance seeks a dynamic space so that the building achieves a single lightness.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment