The union of two mid-century units gives life to a refined, ethereal space where a flexible, contemporary new layout is enriched by subtle echoes of the past.

Project information and credits
Design: Quarta & Armando
Design team: Lorenzo Trucato, Gianmaria Quarta, Michele Armando
Client: Private
Location: Torino, Italy
Built area: 180 sqm
Completion: September 2021
Photographer: Beppe Giardino
ceramics: Tagina
lights: Atollo (Oluce), Parentesi (Flos), Egg (Foscarini), Pierce (Artemide)
kitchen: Arredo3
chairs: Masters (Kartell)
table: Devina Nais
sofas: Samoa
soundbar: Dolby Atmos (Bang&Olufsen)
bathroom fixtures: Simas, Hatria, Mundilite

Peschiera Apartment By Q&A - Quarta & Armando Architecture Design Research - Sheet1
©Beppe Giardino

Located in one of the most affluent post-war expansions of Torino, the apartment was originally constituted by two smaller adjoining units. The new owners, a couple of young professionals, called for a complete renovation of the original intricated floor plan in order to have a bright, open, flexible space that could adapt with the growth of their family in the future.

The intervention focused on unifying and rationalise the two units a new, whole functional entity where, without interruptions, the space transitions from public to mixed to private areas with a smooth, natural flow that does not call for unnecessary partitions but yet guarantees the necessary levels of privacy for every space.

Peschiera Apartment By Q&A - Quarta & Armando Architecture Design Research - Sheet2
©Beppe Giardino

The open living room is filled with natural light through the ample windows and is enriched by a marble wall that becomes the hinge of the spatial distribution. The wall connects and separates at the same time the night areas and the study, through giant sliding walls that allow for the space to be opened up or closed according to different needs.

All the other spaces of the house are nested around this public core, and a consistent yet variated palette of light colours, precious surfaces and delicate materials create a pale, sophisticated atmosphere throughout the house.

©Beppe Giardino

On this soft background, few selected Family antiques, memories from different periods and Continents, play with other contemporary design pieces, in a dialogue that seems to connect East and West, past and present, minimalism and decor.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment