In the heart of the Rocky Mountains, amidst one of Colorado’s most unspoilt landscapes, a villa for three generations takes shape. For this project, noa* reinterprets the iconic A- frame typology and turns it into a sophisticated sequence of private and communal spaces, where the whole family’s needs can be accommodated.

Project name: Colorado Villa
Typology: Living
Location: Rocky Mountains, Colorado
Client: Private
Architecture: noa* network of architecture
Interior Design: noa* network of architecture
Surface area: 600 m2
Rendering: Dima Visualization, noa*

Colorado Villa By noa network of architecture - Sheet1
©Dima Visualization, noa*

A holiday home nestled in the  majestic  nature  of  Colorado:  this  is one  of  the  latest projects designed by the studio noa* network of architecture. Here, surrounded by the snow- capped peaks of the Rocky Mountains and extensive pine forests, it is common to come across the archetypal American holiday home, the so-called ‘A-Frame’. This typology,  which  has become a symbol of weekend getaways from the city, features steeply pitched roofs that replace the walls entirely  and  provide  ideal  weather  protection  in  snowy  regions.  noa* takes a personal interpretation of  the  distinctive  clean  geometry  of  the  A-frame  and creates a cosy refuge where one can come together as a family and reconnect with nature.

INTERPLAY OF VOLUMES

From the outset, the challenge of the functional programme turned out to be the coexistence of three different generations in what visually had to be a single volume. The interior layout of the spaces had to combine common areas with independent privacy zones for each of the families. In a perfect convergence between the client’s needs and architecture, the team of designers decided to adopt the typology of the triangular house in a more complex interplay of volumes, creating a multifaceted spatiality  with  an  increasing  level  of privacy on the higher floors.

Colorado Villa By noa network of architecture - Sheet2
©Dima Visualization, noa*

“We have implemented the clear geometry and outward openness typical of the A-frame, but at the same time, we have accommodated smaller, unexpected, but still very comfortable spaces within the larger volume. It’s a space concept similar to a matryoshka system,” explains Andreas Profanter, noa* partner and project leader.

The result is a 30 m long triangular prism intersected at several points by volumes of the same geometry. The architecture, which in its articulated structure is perceived as a single body, houses however a completely independent private villa for the client couple and a family villa for their children and grandchildren.

BLURRED BORDERS

The entrance door on the east side of the house leads to a first stairwell. From here, one can access three areas: the basement with parking  spaces  and  cellar  rooms,  the  client couple’s private villa, and the family villa with a large communal living area. The ground floor of the private villa accommodates a  living  room,  a  freestanding  stairway,  a  kitchen with a cooking island and two offices overlooking the inner courtyard, where the barbecue area  is set.  The  heart  of  the  family  villa is the  large  fireplace  on  the  ground  floor, which serves as a focal point between the spacious kitchen to the east and the generous living room to the west. The representative dining room with double room height adjoins the kitchen to the north. The relationship with the surrounding landscape is constantly being pursued: large glass façades on all house fronts provide ever-changing perspectives. The boundaries between outside and inside are blurred throughout the building, as in the living area, where part of the rock is integrated into the space.

Colorado Villa By noa network of architecture - Sheet3
©Dima Visualization, noa*

On the upper floor of the villa, there are five bedrooms aligned with the roof’s ridges. The rooms have an open plan design, and the conventional division of space into sleeping area and bathroom has been fluidly reimagined, with freestanding washbasins and bathtubs. To allow the little ones to carve out a space for themselves, play areas have been created on the attic floor. These are directly accessible from the parents’ rooms.

“In agreement with the clients, we designed each room with maximum autonomy and comfort. Fluid spaces, double heights, and a few surprise elements. Like, for example, the children’s playrooms, that can be reached via stairs  hidden in  the parents’ rooms”, concludes architect Andrea Dal Negro, who was part of the villa’s design team.

Once again, the architecture and interiors of the South Tyrolean design studio convey the expressive power and refined relationship with nature common to all noa* projects. It is a project where intimacy and togetherness meet and where one can find itself in a unique symbiosis with the surrounding landscape.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment