The Birch Residence reimagines the typical Los Angeles, postwar, neighborhood tract home. Instead of a dark cellular box, this home is light-filled and open to the entire site; California provides new vistas to the city and landscape beyond.

Project Name: Birch Residence
Studio Name: Griffin Enright Architects
Design Team: Margaret Griffin & John Enright Principal Designers
Year Built: 2014
Location: Los Angeles, CA

Birch Residence By Griffin Enright Architects - Sheet7
©Griffin Enright Architects

Located on a flat, semi-urban site in the design district, this two-story residence is compact, yet designed to give a sense of expanded volume. From the entry forecourt an unexpected and over-scaled, curved wall extends through the length of the home, above which winds a 52-foot sky-light, tracking the sun throughout the day. A sunshade of prismatic, polycarbonate panels creates a semi-shaded condition, lighting the interior with diffused reflections and refractions. Translating the sun’s movement and intensity, it attenuates delicate shifts in light, creating subtly varying qualities of space, and connecting the residence to daily and seasonal environment cycles.

Birch Residence By Griffin Enright Architects - Sheet9
©Griffin Enright Architects

Bisected by the void and the pool, the residence takes advantage of reflexive, curved geometry to reconnect the apparent space. Movement and circulation occurs along the hall and skylight’s curve, converging and diverging at threshold moments, punctuated by city views. A sculptural stair is both grounded and floating, while a second- floor transparent glass bridge hovers in the void above, transmitting multiple lighting effects. The hall becomes a viewing device for both internal and external connections.

Birch Residence By Griffin Enright Architects - Sheet10
©Griffin Enright Architects

Interior volumes expand and transform along it as the living areas extend outside the home; a narrow backyard pool with a reflective curve reaches into the house and hall through a seamless glass alcove. Although the residence is bisected in plan, the curved geometry and open ground floor leverage that organization to provide the visual connections to maximize its apparent interior volume.

Birch Residence By Griffin Enright Architects - Sheet12
©Griffin Enright Architects

This 3,600 square foot two-story residence, inhabits an elegant palette of contrasting materials contributes to the expansive feeling of this home. The backyard has a courtyard feel and a curved pool echoes the form of the central volume drawing attention through the house.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment