Design of personal residence is always one challenge. The main challenge of the project was that the plot was linear narrative were we just had a good scope to design is in front side and back side with a linear form where one side is an adjacent plot and other is with a common compound wall.

Project information

Complete Architecture Package for Design Studios

Project Name: MANGALAM – MINIMAL
Architecture Firm: JGP Consultants
Location: Surat, India
Completion Year: April 2020
Gross Built Area: 919 sqm
Photography: Nikhil Patel

Mangalam ~ Minimal by JGP Consultants - Sheet1
Outside view ©Nikhil Patel

The basic concept of planning is a dialogue between simple and innovation, between craftsmanship and design, articulated with a modern design sensibility. The house designed paying close attention to light, materials and resultant spaces. The idea was to craft a space that would add a rich texture and assign a deeper meaning to the space, creating a crafted environment that speaks of journey in time and space.

The clients for this approximately 919 SQMT house in urban Surat, Gujarat, are an industrialist and his family of Five. Through a modern simple family, they have a modern contemporary style of roots. The brief was to have a well lit and ventilate house with private space for each member in the family.

Mangalam ~ Minimal by JGP Consultants - Sheet2
Staircase ©Nikhil Patel

The designing of “MANGALAM – MINIMAL” was started with the concept of separating public and private spaces on the lower and upper levels. Solids and voids in the form of protruding spaces and terraces are introduced to create an interesting play of levels, almost like stacked up blocks. The focus is on bringing the outdoor into the living spaces. All public spaces open outwards, blurring boundaries.

Complete Architecture Package for Students

“MANGALAM – MINIMAL” 919 SQMT residential house has been designed by analyzing, exploring and thinking about a lifestyle. The landscaped garden creates a permeable transition to the outdoors and lush tree-scape again adding a good freshness to a house.

Mangalam ~ Minimal by JGP Consultants - Sheet3
Living Space ©Nikhil Patel

The main entry itself is struck by the vastness of the foyer and parking level which leads towards the staircase that it formally connects to the living area and a beautiful pause of porch and inside foyer. Tonal variations, within the monochromatic palette of grey, maintain a visual interest. The house with modern contemporary touch serves as an example of a home that deftly fuses the past and future in a contemporary language that is respectful of history.

The designing of once residence puts up a challenge of making a very simple residential space both efficient and interesting without disturbing the others spaces. Living area merging with lush terrace garden with beautiful sunrise view which is a warming view for client when he starts with his day.

All living spaces directly or indirectly open onto the lush terrace garden with beautiful sunrise or sunset view which is a warming view for client when he starts or end with his day.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment