The project comprises of the extension to the rear of a semi-detached house Santry, Dublin. While the house addresses a busy road its mature garden to the rear is an oasis of calm, which has been lovingly nurtured by our gardener clients.

Project Name: Garden Room
Studio Name:  Architectural Farm
Project size: 36 m2
Site size: 200 m2
Completion date: 2020
Building levels: 2
Location: Dublin, Ireland
Photography: Andrew Campion, Ste Murray

5056 Garden Room by Architectural Farm: Sheet 1
Interior View ©Andrew Campion, Ste Murray

The brief was to provide a space to allow better connections to the garden, both physically and visually, a space for music, a space to house their plants and a small utility space to serve the garden.The response was to place an irregular brick garden wall to the rear of the house separating the garden into an inner and outer garden. The brick wall twists and turns, responding to the mature trees, inviting the garden in and maximising the light to both the original rooms and the new garden room.

5056 Garden Room by Architectural Farm: Sheet 2
Exterior View ©Andrew Campion, Ste Murray

A single opening is placed in each wall addressing the garden, each wrapped in a warm timber frame, each opening is defined by its function; a tree is framed from the existing dining room, a door to the patio, a second a large tree is framed when viewed from the existing kitchen and the new seating area, a smaller window catches the evening sun and finally a working door accessed from a utility area used for maintenance of the garden. The use of planting, natural light and brick internally and externally balances creating a sense of the outdoors with a feeling of enclosure and warmth.

5056 Garden Room by Architectural Farm: Sheet 3
Interior View ©Andrew Campion, Ste Murray

Keeping the character of the original house was important so the original layouts are maintained, the existing opes to the rear facade are kept, but now providing connections the garden via our inner garden, the existing parquet floor extends into the garden room creating a sense of continuity between old and new.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment