Perched on the edge of a leafy lane, the linear composition of this Blackheath house presents an abstract facade of timber and steel to the street and creates carefully screened entry, central and rear courtyards to the home.

Project Name: Blackheath House
Studio Name: Pearson Architecture
Location: Blue Mountains, Australia
Photography: Tom Ferguson
Completion date: 2020
Building levels: 2

Blackheath House by Pearson Architecture - Sheet1
Living Room ©Tom Ferguson

The streamlined industrial aesthetic references the corrugated iron of rural buildings, with walls extending into garden trellises that dissolve into the garden and mesh with the neighbourhood landscape.

Blackheath House by Pearson Architecture - Sheet2
Kitchen+Dining ©Tom Ferguson

The hydronic heated concrete floors, water tank collection and reuse in the house, and carefully detailed building connections respond to the broad ranging climate conditions of the Blue Mountains.

Blackheath House by Pearson Architecture - Sheet3
Study room ©Tom Ferguson

Subdued hues of green and grey inspired by the forests of the surrounding mountains create contemplative interiors and framed views out to neighbouring gardens.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment