The Portsea beach house is a response to a wonderfully simple brief to create an elegant and practical family beach house. This family holiday home is located on the former rear yard of a historical school building in Portsea on Victoria’s Mornington Peninsula.

Project Name: Portsea Beach House
Studio Name: Mitsuori Architects
Project size:
295 m2
Site size: 674 m
Completion date: 2019
Building levels: 2
Location: Portsea, Australia
Photography: Michael Kai

Portsea Beach House by Mitsuori Architects - Sheet1
Exterior View ©Michael Kai

The design celebrates the simplicity, clarity and beauty that emerges when form and function come together. The clean geometric forms and a minimalist material palette reflect a restrained design approach that balances pragmatism with aesthetics.

Portsea Beach House by Mitsuori Architects - Sheet2
Kitchen ©Michael Kai

One of the key architectural challenges of this project was to balance economy and pragmatics with visual boldness. This is a spatially and structurally efficient building that makes the most of a small site and compact building footprint. A family beach house is as much about coming together as it is about finding opportunities for retreat and respite.

Portsea Beach House by Mitsuori Architects - Sheet3
Outdoor Dining ©Michael Kai

Therefore, spaces within this home are configured to create both open communal areas and separable private zones, allowing occupants to move freely between social and quiet spaces. Large surfaces of full height glazing bring natural light deep into the interior and extend views out to the garden. A simple form expressed with a single material allowed us to create an efficient and low maintenance building with inherent sculptural beauty.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment