This project is located in the historic South End of Halifax, Nova Scotia, near the City’s largest municipal park. The project was a complete re-design and transformation of a dated house, in a traditional neighbourhood, into a contemporary residence.

Project Name: South End
Studio Name: Peter Braithwaite Studio
Project size: 2800 ft2
Completion date: 2015
Building levels: 2
Location: Halifax, Canada
Photography: Julian Parkinson

South End by Peter Braithwaite Studio - Sheet1
Living Room+Dining ©Julian Parkinson

The design intent was to pay homage to the historical neighbourhood, by maintaining the original form of the structure while modernizing the aesthetic and detailing. We endeavoured to create a home that suited the client’s contemporary taste and lifestyle, while remaining perceptive to the surroundings.

This was accomplished through the removal of a number of interior walls, and vaulting the ceiling in the great room to create a large open central gathering space. The window openings were also increased in size and the larger windows flood the new spaces with ample natural light, while providing views of the foliage in the back garden.

South End by Peter Braithwaite Studio - Sheet2
Bedroom ©Julian Parkinson

The inoperable garage was converted into a covered entrance with ample storage for bikes and recreational equipment. This space was topped with a semi private balcony off of one of the three bedrooms, providing an area to relax and enjoy the quiet neighbourhood views in the summer.

The result is a carefully considered interior space that supports family interaction, reflects the clean lines of modern aesthetic, and displays thoughtful detailing. The exterior, on the other hand, continues to participate in the traditional language of the neighbourhood through its form and materials, while distinctively hinting at what awaits inside.

South End by Peter Braithwaite Studio - Sheet3
Kitchen ©Julian Parkinson

As a design build company we are responsible for all aspects of design and physical construction. In this particular project everything from the initial demolition, to the custom millwork fabrication and installation, was included in our scope.

By managing both the design and construction of a building, we are able to ensure the project evolution is streamlined, and the final product reflects the overall design intent.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment