Located in heart of the Venice neighborhood, the Milwood Residence is a 3,800 square foot single-family home created to connect its occupants and their surroundings.

Project Name: Milwood Avenue
Studio Name: Mayes Office
Project size: 3757 ft2
Site size: 4264 ft2
Completion date: 2019
Building levels: 2
Location: California, United States
Photography: Virtually Here Studios

Project Name: Milwood Avenue Studio Name: Mayes Office Project size: 3757 ft2 Site size: 4264 ft2 Completion date: 2019 Building levels: 2 Location: Venice Beach, California, United States Photography: Virtually Here Studios - Sheet1
Living Room ©Virtually Here Studios

Sensible programmatic adjacency and an open floor plan define the spaces at ground level. Occupants can move freely between common spaces which extend to exterior spaces as well as vertically via a central circulation ‘void’ to the roof deck.

Project Name: Milwood Avenue Studio Name: Mayes Office Project size: 3757 ft2 Site size: 4264 ft2 Completion date: 2019 Building levels: 2 Location: Venice Beach, California, United States Photography: Virtually Here Studios - Sheet2
Bedroom ©Virtually Here Studios

The ‘void’ was achieved via a custom operable skylight which fills the space of the circulation core for the home and allows access to the roof deck. This solved an architectural problem common to homes in the area. Many homes in Venice have roof decks, however, the code only allows a small amount of space to extend above the building height limit to allow an interior stair to reach the roof.

Project Name: Milwood Avenue Studio Name: Mayes Office Project size: 3757 ft2 Site size: 4264 ft2 Completion date: 2019 Building levels: 2 Location: Venice Beach, California, United States Photography: Virtually Here Studios - Sheet3
Poolside ©Virtually Here Studios

The result is homes scattered throughout Venice whose overall massing appears to be wearing the same ugly little hat. The design of the Milwood Residence solved this which ultimately contributed to overall design remaining true to the scale and character of the surrounding neighborhood. Communication and community outreach in Venice was of the utmost importance throughout the design process to achieve this.

The home demonstrates how thoughtful, straightforward design and creative problem solving can not only create a positive impact on the daily lives of those who live within but also on the surrounding community.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment