In the mansion quarter, “Alte Zehlendorfer Villenkolonie” in Kleinmachnow, on the edge of a wild nature reserve, there are two residential cubes, pushed into each other, merged into one unit. Like a ribbon, horizontal larch wood panels stretch across the two upper floors, providing visual cohesion.

Project Name: Double Cube House
Studio Name:
Carlos Zwick Architekten BDA
Project size: 397 m2
Completion date: 2009
Building levels: 3
Location: Kleinmachnow, Germany
Photography: Tomek Kwiatosz

Double Cube House by Carlos Zwick Architekten BDA - Sheet1
Exterior View ©Tomek Kwiatosz

Due to its naturally aging facade, the building fits almost timidly into the surrounding landscape. Gnarled tall pines paint a picture here, as well as a less obvious, but all the rarer geological peculiarity: Low-lying small lakes from the Ice Age extend across the terrain – a normal house foundation was not to be considered. Eighteen piles of reinforced concrete, of which each now drill through turf layered sections of the floor, anchor the building 10 meters deep into the ground.

Double Cube House by Carlos Zwick Architekten BDA - Sheet2
Bathroom ©Tomek Kwiatosz

For architect Carlos Zwick an exciting challenge – for the contractors a huge plus in living quality, seeing as just a stone’s throw away, their house stands on the banks of an Ice Age puddle, surrounded by ancient trees. A piece of unspoilt nature. Through the huge glazed patio doors and windows of the house it is present in every room. Only the side facing the street is closed off. A walkway covered with wooden planks leads from here into the house, which is divided into two separate residential units.

Double Cube House by Carlos Zwick Architekten BDA - Sheet3
Dining Space ©Tomek Kwiatosz

One unit is dedicated for the family – with a living, kitchen, dining and sleeping area, generously circumferential terraces on the upper floors and children’s rooms with direct garden access in the lower part of the house. The base of the house is made of exposed concrete. The second unit is found here. It´s a smaller apartment which the contractors rent out – gladly so to friendly families. They created a residential concept at the gates of Berlin, on the former wall strip, which combines maximum proximity to nature, family privacy and a sense of community.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment