The client’s brief was for a sustainable home that they intend on living in forever. The design was approached in this context; to be no bigger than required and enduring. This resonated strongly with our practice; every decision weighing up cost, longevity and environmental impact.

Project Name: Ballantyne
Studio Name:
Foomann Architects
Location: Melbourne, Australia
Photography: Willem-Dirk du Toit
Project size: 263 m2
Site size: 600 m2
Completion date: 2016
Building levels: 1

Ballantyne by Foomann Architects - Sheet1
View towards the garden ©Willem-Dirk du Toit

Connection was a theme that encompassed planning and detail. A new informal side entry brings inhabitants and friends directly into the kitchen from the street. The living area joins the parents and kids zones.

Ballantyne by Foomann Architects - Sheet2
Backyard ©Willem-Dirk du Toit

The expanse of glazing and detailing mitigates the distinction between indoors and out. Exposed composite timber columns and beams form the structure, unifying decorative element and planning device.

Ballantyne by Foomann Architects - Sheet3
Study Room ©Willem-Dirk du Toit

The frames are integrated with joinery and relate to the furniture layout. They span from the street, across rooms and outdoor spaces; creating connection.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment