A couple needed a weekend retreat that would capture 180 degree views across Port Phillip Bay to Point Nepean National Park and comfortably accommodate their extended family over weekends and summer holidays.

Project Name: Portsea House
Studio Name:
Alison Dodds Architect
Location:
 Portsea, Australia
Photography: Peter Glenane
Project size: 375 m2
Site size: 1682 m2
Completion date: 2017
Building levels: 2

Portsea House by Alison Dodds Architect - Sheet1
Outdoor Seating ©Peter Glenane

Timber and stone help create a warm and relaxed building that nestles in to its undulating, tea treed landscape.

Portsea House by Alison Dodds Architect - Sheet2
Living Room+Dining ©Peter Glenane

The project balances Rescode requirements for front setback which preserves neighbourhood character and protect neighbours’ bay views, with the clients’ desire for a tennis court and pool to the rear.

Portsea House by Alison Dodds Architect - Sheet3
Poolside ©Peter Glenane

Flexible spaces accommodate large family gatherings and close off to more intimate pods for quieter cosy weekends for two. Axes through the building delineate shared and private zones and ensure views continue throughout the house.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment