This project is a rear and upstairs extension to a single fronted Victorian terrace in Port Melbourne. The brief was for three bedrooms, 2.5 bathrooms and an open spaced family room with high ceilings.

Project Name: Clarke St House
Studio Name: Chan Architecture Pty Ltd
Project size: -1
Completion date: 2018
Building levels: 1
Location: Melbourne, Victoria, Australia
Photography: Tatjana Plitt

Clarke St House by Chan Architecture Pty Ltd - Sheet1
Living Room ©Tatjana Plitt

Our response was to lower the level of the existing house by two steps to create additional height through the ground floor. The main steel structure was also exposed, along with the existing red brick wall along the west to create an industrial warehouse aesthetic.

Clarke St House by Chan Architecture Pty Ltd - Sheet2
Kitchen ©Tatjana Plitt

Light was brought into the ground floor via a light court behind the kitchen and long skylights in the living room.

Clarke St House by Chan Architecture Pty Ltd - Sheet3
Dining Space ©Tatjana Plitt

Externally, the rear façade was inspired by the different textures and transparencies of period stained glass windows, with different panels with varying sizes and levels of texture.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment