The clients needed a retreat from the demands of their busy lives, but rather than building a house in the country, they opted to create a place for respite in the heart of Austin. The design achieves a balance between light and view, and privacy and seclusion, which resulted in a “c” shaped plan that embraces a small courtyard.

Project Name: Post Oak Retreat
Studio Name:
Jobe Corral Architects
Location: Austin, United States
Photography: Casey woods

Post Oak Retreat By Jobe Corral Architects - Sheet1
Dining Space ©Casey woods

This allows natural light into every room of the house and encourages natural ventilation while directing all views from the interior spaces into the tree canopies, the sky and the courtyard.

Post Oak Retreat By Jobe Corral Architects - Sheet2
Living Space ©Casey woods

An infill project located blocks from downtown, this project is constructed of SIPS and defrays potential wall heat gain by employing rain screen exterior walls. Natural lighting strategies reduce energy usage and an agreement with the neighbors to share a driveway reduces impervious coverage over the aquifer.

Post Oak Retreat By Jobe Corral Architects - Sheet3
Outdoor View ©Casey woods

Mindfully sculpted forms address the scale of the neighborhood on a highly restrictive site, while accommodating existing trees.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment