This extension and re-jig of a listed house is located in the Scottish coastal village of Elie. The old end of terrace town house overlooks the beach and the sea, but its ground floor was a jumble of dark spaces.

Project Name: Sand House
Studio Name:
WT Architecture
Project size: 70 m2
Site size: 800 m2
Project Budget: $200000
Completion date: 2018
Building levels: 3
Location: Fife, United Kingdom
Photography: Gillian Hayes

Sand House, Elie by WT Architecture - Sheet1
Fireplace+Kitchen ©Gillian Hayes

The new work involved taking away most of the ground floor structure of the three-storey house, demolishing a 20th century extension, and opening the living spaces up to the long narrow garden. The attractive street-facing side of the building was left untouched.

Sand House, Elie by WT Architecture - Sheet2
Exterior View ©Gillian Hayes

With the Scottish weather often standing in the way of being outdoors, the extension borrows a bit of garden which it encloses in glass under a simple flat canopy roof. Polished concrete benches push out in to the garden to blur the lines between inside and out.

Sand House, Elie by WT Architecture - Sheet3
View from Library ©Gillian Hayes

The middle of the house was opened up to let sunlight splash through to the new kitchen-living space. Meanwhile the front sitting room was remodeled as a library and TV snug.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment