Ocean Boulevard evokes the fond memory of an elevated timber beach house. By referencing the simple, elegant forms and practical, efficient spaces we have designed something entirely new yet surprisingly familiar.

Project Name: Boulevard Beach House
Studio Name: Zen Architects
Project Size: 180 m2
Site Size: 596 m2
Completion Date: 2012
Building Levels: 2
Location: Jan Juc, Australia
Photography: Gorta Yuuki

©Gorta Yuuki

The house is designed to harness the sun whilst providing shelter from the extreme weather of Bass Strait that rolls in and collides with the cliffs of the surf beach just across the road. Incredible sea views are captured through carefully considered apertures without loss of privacy to the street.

©Gorta Yuuki

By utilising a similar footprint to the original house, we were able to retain the existing garden including several mature trees delivering a strong connection to its local environment. The stained cypress pine weatherboard cladding is designed to age gracefully to a silver gray embedding the house within the already established landscape.

©Gorta Yuuki

A restrained, natural material palette of recycled timber joinery, local hardwood timber floors and goats’ wool carpet create warm and inviting interiors offering a sense of being in and surrounded by the natural world.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment