Conditioned by an environmentally protected area on the backyard, the RG house diverges into two distinct priority facts, one environmental and another human: the uneven topography, characteristic of the city, and the contemplative value that the preserved vegetation offers to the residents on the most private limit of the lot.

Project Name: RG House
Studio Name: Michel Macedo Arquitetos
Project Size: 190 m2
Site Size: 609 m2
Completion Date: 2015
Building Levels: 2
Location: Pato Branco, Brazil
Photography: Eduardo Macarios

©Eduardo Macarios

The project proposes an alternative that reconciles these two aspects. From the street, the house extends from the upper level to the backyard, in a way that floats on the topography while suits it, creating a shaded area on the ground and linking the main access to the street.

©Eduardo Macarios

In this conformation, the project assumes a elevated ground floor for intimate purposes – whose elevation allows privacy and the best visuals – and an underground level for social and service purposes. Both pavements can be accessed by the street from the axis of circulation arranged in the main facade, which links the daily routine to the urban space.

©Eduardo Macarios

In addition, just three concrete pillars and slender prestressed slabs guarantee contemporary features for the building, by pure aesthetics and free plan, and an elegant appropriation of this sample of the city’s topography, since the apparent lightness of the building and character contemplative provided by the transparency of the underground level ensure the vitality of this residence that longs to respect the possibilities of the residents and the existing environment.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment