This five-story house is sited in the middle of a Victorian terrace, and the exterior treats this historical setting as a found-object, preserving the London stock brick elevations and slate roof, but incising them with frameless glazing.

Project Name -Vertical Intersect
Studio Name -WILLIAM TOZER Associates
Project size– 355m2
Building Level – 5
Location– Greater London, England, United Kingdom
Photography– WILLIAM TOZER Associates

Vertical Intersect By WILLIAM TOZER Associates - Sheet2
©WILLIAM TOZER Associates

The character of the interior is set by two double-height voids connecting the ground floor that one enters from the street, and the lower-ground floor, which is at garden level to the rear.

Vertical Intersect By WILLIAM TOZER Associates - Sheet4
©WILLIAM TOZER Associates

Pedestrian-loaded glass to one of these voids brings natural light into a sitting area at the front of the lower-ground floor, while the other is open—visually and acoustically connecting the ground-floor living space and lower-ground-floor dining area.

Vertical Intersect By WILLIAM TOZER Associates - Sheet5
©WILLIAM TOZER Associates

The other levels of the house have a loft-like character—concealed doors allowing them to function as open-plan spaces, or to be partially or fully enclosed into private bedrooms and bathrooms.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment