Our clients purchased a late Victorian two-storey house in the Mapledene conservation area, close to London Fields. The house is semi-detached and because of its width all rooms are very well proportioned.

Rethinking The Future Awards 2022

Project Name: Jax House
Studio Name:
Concept Linear
Project Budget: £215000
Completion date: 2014
Building levels: 2
Location: London, United Kingdom
Photography: Will Pryce

Jax House by Concept Linear - Sheet1
Outdoor Seating ©Will Pryce

Prior to moving in the clients asked us to rearrange the kitchen, dining-area and adjoining spaces on the ground floor and possibly extend to the side. They wanted to achieve a strong link between the ground floor area and the lush rear garden. On the upper floor they asked us to transform existing rear extension into a master suite, with en-suite bathroom and plenty of inbuilt storage space.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

We extended the house to the side with a simple glass-infill to make use of the small strip of land, allowing us to open the rear reception room to the garden. Allowing light from both open sides to flood into the reception rooms and create a very open and generous space.

Jax House by Concept Linear - Sheet2
Dining Space ©Will Pryce

Towards the rear we introduced a set of minimalist sliding doors, creating a floor to ceiling contemporary bay-window over two-thirds of the rear elevation. This mirrors the geometry of the upper floor and leaves room on the side for a casement window above the kitchen sink.

We retained the original exposed brick external walls, which now act as a significant internal feature and also presents clearly the geometry of the original Victorian while the new extension is clearly readable. The garden has been planted with perennials, roses, bushes and shrubs, providing a lush setting for the property and a great view from the inside.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Jax House by Concept Linear - Sheet3
Bathroom ©Will Pryce

On the upper floor the spaces towards the rear were transformed into a generous master suite with stunning shower-room, throughout clad in dark grey terrazzo and equipped with solid brass fittings.

The refurbishment also included a new bathroom to the front to serve the two double bedrooms, new windows, heating system plus radiators throughout and complete house re-wiring and upgraded insulation.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022