The project presented here is a rehabilitation of an inefficient and old office building of the beginning of last century, into a minimalistic soul apartment building in the very center of the Portuguese capital.

Project Name: Douradores 160
Studio Name: Contacto Atlântico
Location: Lisboa, Portugal
Photography: Gonçalo Henriques
Site size: 236 m2
Completion date: 2018
Building levels: 5

Douradores 160 by Contacto Atlântico - Sheet1
Living Room ©Gonçalo Henriques

The aim of the project of this T0, T1 and T2 12 apartments, was to create functional open spaces to be bathed by the special lisboeta sunlight. To achieve it, the rooms gather light wooden furniture specially designed on site, which rest on a modern light wooden floor. The walls, are minimaly cover on white paint.

Douradores 160 by Contacto Atlântico - Sheet2
Dining Space ©Gonçalo Henriques

And the stairs has minimal light metal structures allowing at its maximum, the creation of free space. To do not forget where the building take place, we can find several details which dazzles portuguese soul. That’s the case for example the kitchen, which is partially covered by traditional portuguese tiles reinterpreted for the modern era.

Douradores 160 by Contacto Atlântico - Sheet3
Kitchen ©Gonçalo Henriques

Finally, the façade was restored, to adapt the ground floor to a commercial area, and to improve the isolation conditions on the apartments thanks to new modern windows with traditional geometries.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment