Located in the Ravenswood neighborhood of Chicago, this 12,000 square foot home was designed for a family with five children. In order to bring the massing of the home in line with the scale of the neighborhood, the design distributes the program into three volumes separated by glass-enclosed stair halls.

Project Name: Ravenswood Residence
Studio Name: von Weise Associates
Project size: 12000 ft2
Completion date: 2016
Location: Chicago, United States
Photography: Steve Hall

©Steve Hall

The east and west pavilions present a clean, traditional language with materials of limestone, stucco, and a zinc roof. The central pavilion also uses zinc, here as a wall cladding, creating a more modern feeling, opening outward to the large yard beyond. The west pavilion contains formal entertaining spaces and the master suite to maintain separation between the public and private functions of the program.

©Steve Hall

The central pavilion contains kitchen and dining on the first floor and 5 children’s bedrooms organized around a communal hangout space reminiscent of a dormitory. The east pavilion houses the garage, family room, guest bedroom, office and workout space.

©Steve Hall

The program brief stressed connection between the inside and outside. Accordingly, the plan is centered around the outdoor terraces and swimming pool.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment