General Elements

The Shopping Mall with the name “METROPOLIS MALL @ LARNACA” is an investment of exceptional importance, of the South African company ACSION S.A., for Cyprus.

Total sqm for this project: 70.000 m2
Architectural Firm: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS

Metropolis Mall@Larnaca by OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS - Sheet5
©OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS

ACSION S.A. deals with the management of real estate but also with the construction and management of shopping centers.

METROPOLIS MALL is located at the center of a significant residential area of Larnaca city of Cyprus and is addressed to a population of 150,000 inhabitants.

The mall on numbers

  • 000 m2 indoor parking
  • 000 m2 ground floor GLA
  • 000 m2 mezzanine (shop & storage)

Within the mall, there are 139 shops of various types and sizes

Metropolis Mall@Larnaca by OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS - Sheet7
©OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS

Firm Services

OFFICETWNTYFIVEARCHITECTS worked closely with the investors from scratch. We were part of the initial procedures of finding the plot, to finally deliver the mall to the day of the grand opening.

We participated and directed the work of site evaluation and selection of final location, urban planning, landscape design, architectural design, building permits, consulting in the procedures of the tenant mix and finally, we undertook the task of tenant coordination.

Metropolis Mall@Larnaca by OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS - Sheet9
©OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS

Architectural Design

We targeted for an iconic landmark building that would characterize the city itself. We avoided any “black box” design patterns or typical mall low budget architecture.

We chose to highlight the three main entrances of the mall.

We also chose to designed a building that seems to emerge natural from the ground to the sky.

For the cladding, we used honey comb aluminum panels, in white, grey and copper colors. Copper is a direct connotation to Cyprus itself, since the island was famous during antiquity for the copper production.

The mall is sheltered either with fireproof prefabricated insulated roof panels or concrete terraces. Almost 20.000 photovoltaic panels will be placed on the roof, exceeding the energy needs of the building.

The exterior lighting design was extremely thorough aiming to completely alter the image of the mall during the dark hours.

©OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS

The indoor public corridors (the so called ‘river’) were a bold, decisive, element of the architectural idea. We used curves and zigzag lines to pronounce the sense of the flow within the building. Both floors and ceilings were carefully designed, and their construction materials of white, black, grey, copper, and wood textures, underlined the final image of the mall’s interior design.

Finally, the landscape design was of great importance to the whole project. Almost 800 new trees were planted surrounding the mall with excessive greenery.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment