11. Arkansas Arts Center

Type: Civic, cultural, educational
Location: Little Rock, AR

Set to complete in 2022, a “museum within the forest” shall be experienced on 127,000 sq. ft. of new and renovated spaces.Gang has envisioned a sweeping rood structure that will connect the existing architecturally disparate museum pavilions into a cohesive whole. The inspiration comes from Little Rock’s unique terrain features and functionally provides additional space for center’s expansive public art programmes of classes, lectures and film showings. The standout feature of the proposed design is the organic, pleated roof that houses a vibrant place for social interaction, education and appreciation for the arts. Environment sustainability is implemented in both indoor and outdoor spaces; improved building mechanical system to native and rainwater reclaiming landscape elements.

ARKANSAS ARTS CENTER - Sheet1
Arkansas Arts Center ©www.studiogang.com
ARKANSAS ARTS CENTER - Sheet2
Arkansas Arts Center ©www.studiogang.com
ARKANSAS ARTS CENTER - Sheet3
Arkansas Arts Center ©www.studiogang.com
ARKANSAS ARTS CENTER - Sheet4
Arkansas Arts Center ©www.studiogang.com

12. Richard Gilder Center For Science, Education, And Innovation At The American Museum of Natural History

Year: (Under construction)
Type: Cultural, educational
Location: New York, NY

Jeanne Gang, the spinner of eye-catching forms finds inspiration from making forces of ice and water. She came up with something warped and biomorphic that becomes robustly a contemporary addition to museum of natural history. The cavernous nodes and crannies give a sense of thrilling discovery. A public plaza enfolds by canyon-like forms of the Central Hall.  The advantage continues in the adjacent exhibition spaces, including a new section devoted to insects, and educational spaces, all arrayed around the main entry foyer accessible through the catacomb-hollows of the concrete core. Interior dynamism shall be witnessed when the public will be able to engage with innovative museum-scientist’s tools for enriching experience.

RICHARD GILDER CENTER FOR SCIENCE, EDUCATION, AND INNOVATION AT THE AMERICAN MUSEUM OF NATURAL HISTORY - Sheet1
Richard Gilder Center for Science, Education, and Innovation at the American Museum of Natural History © www.studiogang.com
RICHARD GILDER CENTER FOR SCIENCE, EDUCATION, AND INNOVATION AT THE AMERICAN MUSEUM OF NATURAL HISTORY - Sheet2
Richard Gilder Center for Science, Education, and Innovation at the American Museum of Natural History © www.studiogang.com
RICHARD GILDER CENTER FOR SCIENCE, EDUCATION, AND INNOVATION AT THE AMERICAN MUSEUM OF NATURAL HISTORY - Sheet3
Richard Gilder Center for Science, Education, and Innovation at the American Museum of Natural History © www.studiogang.com
RICHARD GILDER CENTER FOR SCIENCE, EDUCATION, AND INNOVATION AT THE AMERICAN MUSEUM OF NATURAL HISTORY - Sheet4
Richard Gilder Center for Science, Education, and Innovation at the American Museum of Natural History © www.studiogang.com
RICHARD GILDER CENTER FOR SCIENCE, EDUCATION, AND INNOVATION AT THE AMERICAN MUSEUM OF NATURAL HISTORY - Sheet5
Richard Gilder Center for Science, Education, and Innovation at the American Museum of Natural History © www.studiogang.com

13. San Mateo County Governement Center

Type: Civic, office
Location: Redwood City, California, USA

The design intentions revolved around connecting contemporary Center with the surrounding neighbourhood and the requirement for net-zero energy. The environmental considerations are intrinsic to building’s shape. The façade is stepped and sculpted using sun angles to maximize daylight for the outdoor public spaces and provide passive solar shading for ribbon windows wrapping each floor. 4 curvilinear floors planned with offices and amenities are lifted above the plaza on 6 sculpted concrete piers. 8-shaped floor plans allow for open, flexible workspaces drawing maximum light and fresh air. The floors extend into layered terraces on the interior and exterior that give users immediate access to outdoors. Curving bands of terracotta and glass give the warmth and human scale.

SAN MATEO COUNTY GOVERNEMENT CENTER - Sheet1
San Meteo County Government Center ©www.studiogang.com
SAN MATEO COUNTY GOVERNEMENT CENTER - Sheet2
San Meteo County Government Center ©www.studiogang.com
SAN MATEO COUNTY GOVERNEMENT CENTER - Sheet3
San Meteo County Government Center ©www.studiogang.com
SAN MATEO COUNTY GOVERNEMENT CENTER - Sheet
San Meteo County Government Center ©www.studiogang.com

14. Mission Rock – Building F (Residential)

Type: Residential, commercial, retail
Location: San Francisco, CA

A 23-storey tower has floors that rhythmically twist away from one another creating inlets for beautifully planted terraces. It houses amenities for entire neighbourhood that overlooks a new public plaza and a vibrant streetscape. Reinterpreting the typical town podium, wears a stepped façade designed to bring a human scale to the tower. It is oriented and shaped to maximize sunlight and minimize wind. It also provides great views of the surrounding city and the Bay.

MISSION ROCK – BUILDING F (RESIDENTIAL) - Sheet1
Mission Rock- Building F ©www.studiogang.com
MISSION ROCK – BUILDING F (RESIDENTIAL) - Sheet2
Mission Rock- Building F ©www.studiogang.com
MISSION ROCK – BUILDING F (RESIDENTIAL) - Sheet3
Mission Rock- Building F ©www.studiogang.com
MISSION ROCK – BUILDING F (RESIDENTIAL) - Sheet4
Mission Rock- Building F ©www.studiogang.com

15. Bengt Sjostrom Starlight Theatre

Year: 2003
Type: Cultural
Location: Rockford, IL

Capacitated to seat 1100 people at once, an intimate social space is created under the folded origami-like roof with a porous boundary to the landscape. The space forms an unexpected vertical axis to the sky connecting one to infinity and beyond. An observatory to the stars through a kinetic roof that opens up in fair weather. The kinetic center sections opens upward like the petals of a flower in a helical order so that each roof petal overlaps its neighbour. The renovations added a variety of amenities and improvements. A 150 ft. proscenium stage house included amenities like – a fully functional fly system, a large stage platform, etc to offer more flexibility and comfort. It is truly one of a kind theatrical experience.

BENGT SJOSTROM STARLIGHT THEATRE - Sheet1
Bengt Sjostrom Starlight Theatre ©www.studiogang.com
BENGT SJOSTROM STARLIGHT THEATRE - Sheet2
Bengt Sjostrom Starlight Theatre ©www.studiogang.com
BENGT SJOSTROM STARLIGHT THEATRE - Sheet3
Bengt Sjostrom Starlight Theatre ©www.studiogang.com
BENGT SJOSTROM STARLIGHT THEATRE - Sheet4
Bengt Sjostrom Starlight Theatre ©www.studiogang.com

16. Sos Children’s Villages Lavezzorio Commerical Center

Year: 2008
Type: Civic
Location: Chicago, IL

A multi-faceted public space in the building encourages a range of learning opportunities and social interaction. The Community Center serves a growing neighbourhood of foster-care families, women, and children in a mix of affordable single-family homes and apartment units. The budget constraints led to a design that expresses its materiality in a very direct way. The concrete is layered in bands with colour variation to reveal its liquid nature. An extra wide staircase in the lobby becomes a feature of attention as it doubles as classroom seating and an impromptu stage for performance. The building has had a positive ripple effect on the surrounding neighbourhood, including adjacent buildings, landscape and pedestrian environment. The naturally lit public spaces encourage a range of learning opportunity and social interaction.

SOS CHILDREN’S VILLAGES LAVEZZORIO COMMERICAL CENTER - Sheet1
SOS Children’s VilllagesLavezzorio Commercial Center ©www.studiogang.com
SOS CHILDREN’S VILLAGES LAVEZZORIO COMMERICAL CENTER - Sheet2
SOS Children’s VilllagesLavezzorio Commercial Center ©www.studiogang.com
SOS CHILDREN’S VILLAGES LAVEZZORIO COMMERICAL CENTER - Sheet3
SOS Children’s VilllagesLavezzorio Commercial Center ©www.studiogang.com
SOS CHILDREN’S VILLAGES LAVEZZORIO COMMERICAL CENTER - Sheet4
SOS Children’s VilllagesLavezzorio Commercial Center ©www.studiogang.com
SOS CHILDREN’S VILLAGES LAVEZZORIO COMMERICAL CENTER - Sheet5
SOS Children’s VilllagesLavezzorio Commercial Center ©www.studiogang.com

17. Solar Carve

Year: 2019
Type: Office
Location: New York, NY

Located at the edge of Manhattan between the High Line Park and the Hudson river, an iconic silhouette was built in the New York skyline. The unique form of the building is formed from the relationships between allowable envelope and sun’s path. Incident angles of the sun’s rays is used to sculpt the built form that resulted in a gem-like façade privileging light, fresh air and river views. The curtain wall is composed centrally chiselled with diamond-shaped panel. It employs a surprising twist to traditional zoning logic to resolve the heat condition and displays exciting architectural potential of expanded notions of solar-driven design.

SOLAR CARVE - Sheet1
Solar Carve ©www.studiogang.com
SOLAR CARVE - Sheet2
Solar Carve ©www.studiogang.com
SOLAR CARVE - Sheet3
Solar Carve ©www.studiogang.com
SOLAR CARVE - Sheet3
Solar Carve ©www.studiogang.com

18. Arcus Center For The Social Justice Leadership

Year: 2014
Type: Cultural, educational, office
Location: Kalamazoo, MI

A structure to embody the intangible idea of social justice was made tangible in every way from inside to outside. The structure exists as the diverging tri-axial organization addressing 3 adjacent contexts – campus, grove and neighbourhood, accommodating large meeting rooms, lecture spaces and private study areas. This method of organizing spaces creates intense transparency in 3 different directions, leaving the pockets of spaces tucked away, yet connected with one built-form. At the center a sunken meeting space is planned around a hearth to embrace the “equal”. The building’s exterior has wooden logs set into mortar to offer “incredible sustainable” alternative to brick/concrete. To add to its beauty and conscious function, the space is activated by daylight.

ARCUS CENTER FOR THE SOCIAL JUSTICE LEADERSHIP - Sheet1
Arcus Center for the Social Justice Leadership ©www.studiogang.com
ARCUS CENTER FOR THE SOCIAL JUSTICE LEADERSHIP - Sheet2
Arcus Center for the Social Justice Leadership ©www.studiogang.com
ARCUS CENTER FOR THE SOCIAL JUSTICE LEADERSHIP - Sheet3
Arcus Center for the Social Justice Leadership ©www.studiogang.com
ARCUS CENTER FOR THE SOCIAL JUSTICE LEADERSHIP - Sheet4
Arcus Center for the Social Justice Leadership ©www.studiogang.com
ARCUS CENTER FOR THE SOCIAL JUSTICE LEADERSHIP - Sheet5
Arcus Center for the Social Justice Leadership ©www.studiogang.com

19. Blue Wall Center

Year: 2010 (designed)
Type: Civic, cultural
Location: Greenville County, SC

Gang’s inclination towards the “horizontal plane” is witnessed in this project since the designed landscape can also function to compliment the built form. An experience for the user is directed, both site and building work together to educate visitors about the region’s unique bio-diversity. The rooms are connected by a series of path-circuits for leisurely walking through the site. Living exhibits display region’s flora, fauna and rock formation to focus, magnify and intensify the subtle beauty. Dramatic cantilever of the building is built into the side of a hill and projected out over a small clearing to create pockets of semi-open spaces. Large glass covered holes are punctuated in the building to pull the light in. sustainable design and water capturing features demonstrated principles of conservation.

BLUE WALL CENTER - Sheet1
Blue Wall Center ©www.studiogang.com
BLUE WALL CENTER - Sheet2
Blue Wall Center ©www.studiogang.com
BLUE WALL CENTER - Sheet3
Blue Wall Center ©www.studiogang.com

20. Hyderabad 02

Year: 2008
Type: Residential
Location: Hyderabad, India

Inspired by the traditional Indian courtyard houses a porous building was built in the arid climate of Hyderabad to serve a much larger scale development. A 25-storey residential cube in the form of distorted hexagon was designed to resemble a stretched honeycomb. Eroded with a system of “cracks” to cross-ventilate, private apartments housed comfortable environment. This was inspired from the advantage of self-shading techniques imbibed in Indian Havelis to provide comforting and enclosed outdoor spaces. Inhabitable spaces on the exterior are likewise shaded by a thin, masonry jail screen allowing just enough light and air to temper the heat. A good level of luxury with a sense of community is cherry on top for this project.

HYDERABAD 02 - Sheet1
Hyderabad 02 ©www.studiogang.com
HYDERABAD 02 - Sheet2
Hyderabad 02 ©www.studiogang.com
HYDERABAD 02 - Sheet3
Hyderabad 02 ©www.studiogang.com
1 2 3
Author

Tanushree Saluja is constantly inspired by connecting different forms of art and translating into architectural experiences. She strives for the eccentricity that’s interminable in the mind of the receiver. Bringing in fresh perspectives and unique outlook has been the greatest challenge and reward to her creativity.

Write A Comment