Fronting onto Boston Avenue and Harvard Street, the landscape and renovated brick warehouse building will serve as Tufts University’s east campus gateway. The renovated warehouse integrates engineering and arts facilities under one roof and welcomes students and faculty with a variety of outdoor seating and meeting spaces.

PROJECT TITLE: Tufts University Collaborative Learning & Innovation Complex
LOCATION: Medford, MA
CLIENT: Tufts University
ARCHITECT: ADD Inc. / Stantec
FACILITY: University building
STATUS: Completed 2015
SCOPE: Landscape Architecture / Campus Design
AWARD: 2019 BSLA Merit Award in Design
PHOTO CREDITS:1 Trent Bell
2-12 Chuck Choi

Tufts University Collaborative Learning & Innovation Complex by Ground Inc - Sheet4
©Trent Bell

The project is centered on new models of education both in and outside the building and will boast teaching labs, outdoor classroom space and a renovated carriage house that will serves as a student cafe that opens onto the planted courtyard. Both the carriage house courtyard and the corner park will offer multiple opportunities for casual outdoor gathering.

Tufts University Collaborative Learning & Innovation Complex by Ground Inc - Sheet7
©Trent Bell

The landscape is intended to be a teaching and test lab for native and sustainable strategies. The design includes stormwater runoff reduction by employing pervious paving and a terraced rain garden featuring plant species with a range of tolerance to water inundation.

©Trent Bell

The planting includes a number of test plots featuring less used native ground covers and herbaceous plants.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment