The space and construction strategy proposed by the design we call it “mountain courtyard superposition”. The “mountain” strategy refers to a landscape reshaping action based on climate, wind direction, landscape, and urban noise sources. The design is vertically cut and stretched in a standard urban grid of nearly 200 meters square, and the lifeless flat site is sorted into two “Micro Mountain” landscape buildings and a semi-sunken “Micro Valley” In the landscape plaza, the undulations and folds of the site generate unusual communicative meaning and publicity. Sports and outdoor fields widely distributed and woven into the “landform” create an interesting and exploratory settlement-based geographic network for the campus.

Studio Name: O-office Architects
Design Team: He Jianxiang, Jiang Ying, Dong JingyuChen Xiaolin, Wu Yifei, Cai XinqianWu SimingShao An, Peng Weisen Wang Yue,  Yang Jian
Area: 69718m2
Year: 2020
Location:  Shenzhen, Guangdong
Structural Consultant: RBS Architectural Engineering Design Associates
Structural & M.E. Design: Shenzhen Branch of China Construction Southwest Architecture
Other Consultants: Shenzhen Jindazhong Construction Engineering Co. LTD(Building Facades Design), TOP DESIGN (Landscape Design), Another design (VI Design), Shenzhen Guangyi Lighting Planning and Design Co., Ltd. (Lighting Design)
Photography Credits: Zhang Chao, Wu Siming

Shenzhen No.15 Highschool by O-office Architects - Sheet1
©Zhang Chao, Wu Siming

The two “Micro mountain” in the east and west are functionally two complex building complexes. “East Hill” is a new type of teaching center, which accommodates most of the new types of teaching spaces, such as sound and beauty classrooms, STEAM center, black box theater, multi-functional center and library. The complex consists of one and a half basements, and the above-ground part climbs from the ground to three floors on the north side from south to north. All functions are mainly open to the semi-sunken courtyard on the west side, which can organize various comprehensive activities for indoor and outdoor connection and interaction. and exhibitions. All logistics (including special weather) flow lines are set in the east side of the building. “West Hill” is the student activity center, which mainly accommodates the gymnasium, students, classroom canteen and community activity space. The gymnasium includes an indoor basketball court, a short track swimming pool (with constant temperature), gymnastics training grounds and supporting content.

Shenzhen No.15 Highschool by O-office Architects - Sheet3
©Zhang Chao, Wu Siming

Erecting this landscape building complex is an east and a west group of urban courtyards. On the one hand, the setting of the overhead courtyard responds to the local Lingnan climate, and at the same time meets the construction needs of the spirit of the secondary space of the campus. The courtyard strategy seeks to establish a gestalt of academy-like physical and spiritual spaces, that is a natural and rational order for the individual and the class collective. The two groups of courtyards are composed of 5 corridor-style buildings basically facing north-south. The effective building interval of the courtyard in the teaching area is 25 meters. From south to north, there are the administrative office building, two general classroom buildings (with optional classrooms on the top floor), laboratories and teachers’ apartment buildings. All buildings are connected by a centralized corridor facing the track and field, and between the upper and lower corridors, as well as with the track and field and the semi-sunken courtyard below, are connected by open steps. main traffic axis. Toilets, barrier-free elevators and service tube wells are arranged on the east side of the building, and are vertically connected to the new teaching center below.

Shenzhen No.15 Highschool by O-office Architects - Sheet4
©Zhang Chao, Wu Siming

Located above the “West Hill” is the courtyard of five student apartment buildings, which meet the daily living of 1,800 students on campus. The student dormitory consists of two different room types: 6-person rooms with larger and deeper south, and 8-person rooms with shallower and deeper north. Similar to the courtyard of the teaching area, the student apartment building is the main traffic axis of the courtyard group on the side of the track and field. This traffic axis is connected to the main traffic axis of the teaching area on the east side after entering the gymnasium area on the north side, and enters the north side of the “East Hill” building through the overhead corridor on the second floor. Closely related to the courtyard strategy in the scheme design is the development and utilization strategy of natural land. We arranged the basement in the site along the east, west and north sides of the site, and reserved about 50% of the site in the center and south of the site as an unconstructed overburden site. A real natural ecological environment, and sufficient space is reserved for the future expansion of the school.

©Zhang Chao, Wu Siming

In terms of construction strategy, considering the urgency of the project schedule, the building adopts a standardized reinforced concrete frame system, and the standard frame is partially revised in the form of the overhead and large spaces in line with mechanical principles, in exchange for the circulation and use efficiency of the semi-outdoor space. The overall construction adopts a low-tech strategy, tries to express the characteristics of the material itself, avoids modeling and decoration unrelated to the construction, saves costs and improves construction efficiency. In addition to the exposed concrete, the main filling material of the exterior wall is clay sintered brick, the thick brick is used as the masonry of the through-flower exterior wall of the courtyard of the teaching area, and the thin brick is used as the exterior finish of the classroom and dormitory. The natural concept of the building is enhanced by the use of natural materials. In terms of environment, the design insists on large-scale surface planting. The slope top of the mountain-shaped building also adopts the outdoor courtyard method with shallow soil covering, and is equipped with shrubs and small trees. The semi-outdoor space and facade of the building are also set in various forms. The vertical greening of the campus is matched with the climate measures at the building level, so that the campus can truly realize the green and energy saving of the whole life cycle.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment