The intervention stems from the need to equip the current nursery school of the Municipality of Roverbella with an artifact, replacing the ancient already present in the vicinity, dedicated to the hospitality and care of early childhood, for the range from 0 to 3 years. The Kindergarten “Gli Elfi” is, therefore, the result of a project financing proposal, put forward by the Social Cooperative Società Dolce to the municipal administration in response to this need. The proposal has tried, in the economic balance sheet of the parties, to organize the spaces for a Nest that corresponds to a capacity of at least 2 sections, commensurate in turn to be suitable to accommodate 30 children. The new building has got the NZEB class of construction.

Rethinking The Future Awards 2022

Project Name: Gli Elfi
Studio Name: CCDStudio
Design Team: Luca Ciaffoni, Michele Ciutti, Antonio Di Marcontonio, Gabriele D’Angelantonio, Matteo Di Crescenzo, Chiara Pannella, Nicole Balassone
Photography: Gabriele D’Angelantonio

©️Gabriele D’Angelantonio

The area identified for the new building is inserted within the large green portion on the western edge of the existing kindergarten, in a free area, bounded on the lower part by an internal road to the block – Via Don Bazzotti, from where the main entrances take place – and in the upper part by a rectangular sector within which a mini track has recently been built for the road safety education of children. The project falls within an articulated perimeter in the form of an elongated trapezoid in which the new building must mediate the relationship between the surrounding greenery and the canteen/kitchen building to which the addition was necessarily connected.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
©️Gabriele D’Angelantonio

The composition was based on a triangular-shaped figure, 45.2x32x32 meters, whose base is oriented along the parallel axis to the perimeter margin, orthogonal to the Via Bazzotti, and the short sides, which close at right angles, are inclined at 45 ° to follow the existing layout of the existing kitchen volume from the secant plane. The geometric description defines the ideal figure within which the protected external areas and all the interior spaces of the Nido have been organized, sized according to the regulations. The quantification of the surface has been programmed on the basis of a number of 2 sections for a maximum of 15 users each, for a total number of 30 children. In this configuration, the functional layout is oriented with a low vertex to the west, aimed at establishing the entrance opening on the access road, and a high-east vertex closing the eastern front towards which both sections open.

©️Gabriele D’Angelantonio

Leaving behind the street approaching the area and passing the short entrance conduit, space passes from the linearity of the initial distribution to a scope that extends its spatial and functional expansion, following a second rotating direction of 45 °, to establish the suitable environment to accommodate the centrality of the functions of the nest. In fact, while in the segments that flank the entrance are contained all the rooms reserved for employees, used for the preparation and organization of educational activities as well as for meetings and technical management of plant machinery, the central part, oriented towards ‘H of the basic triangular figure, welcomes the child space more dedicated to the knowledge and group sharing of the activities reserved for them. From this environment, we move directly to the most intimate and specific spaces of the two sections in which children carry out most of their life inside the nest and in which different moments alternate during the day, from sleep to the meal, from activities of ordered play to the more free psychomotor ones.

©️Gabriele D’Angelantonio

The section space, although organized to have independence between the moments linked to the activities and the phase dedicated to rest, was conceived to allow flexibility and contiguity between the environments. In order to make the use of the spaces easier, both for the children and for the educators, called to organize and monitor the spaces during the alternation of the scheduled daily phases, the sections have been coupled in a mirror-like way by contacting the two zones dedicated to rest through a mobile partition that can materially determine two separate isolated rooms, or otherwise a single dormitory in cases that foresee or need it. The potential of this area between the two sections, with the intention of the project being modified during the course of the work, tried to be grasped as much as possible also to allow the total opening of the two sleeping areas and, consequently, of the corresponding sections, towards the central space of the ateliers, transforming the central area into a single large room for parties and meetings.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

CCDStudio

The CCD STUDIO WORKGROUP, through their professional research activities, focus on various spatial languages through which they aspire to create and realize contemporary architectural spaces.  The three individuals that organize and coordinate the network of collaborators and consultants, was established as a working group project in 2004, following their studies in Building and Architectural Engineering at the University of Aquila. The common aim was to develop design methods in architecture, to provide solutions in specific subject areas of spatial form.

The team was particularly interested in structures in the social sector, in particular, they specialize in personal care, from early childhood to seniority. Their projects in this area have, therefore, led to confirmation and development of the theoretical-conceptual approaches and methodologies developed during their academic research. All the projects have a strong component of economic, social, and cultural analysis of factors affecting the area in order to find solutions with respect to the local context. This is achieved through the CCD Studio Workgroup approach, which combines knowledge of Engineering and Architecture. These specific qualities of the CCD Studio were and are appreciated even outside their local area, with international publications about their projects for schools and kindergartens.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The team has also had the opportunity of work experiences outside Italy, such as projects undertaken in Russia and Switzerland.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022