The project of Kindergarten “Barbapapà” was designed to a notice competition for project  financing, in 2006, proposed by Vignola’s municipality. The program consisted  in the space for 60 children divided in four classroom.  The area is located on the border of urban development, on the hill up the city, not so much far to the historical centre. The natural environment induced specific assessments to preserve this atypical part of the landscape in the Emilia Romagna’s region. The project aimed to be an architectural expression of mature consciousness about the sustainable themes. This value was found in the all possible relationships with surroundings. The architectural project start to this point and express this principal theme in all his part, to transmit the sustainable value to all his young guests.

Project Name: Barbapapa
Studio Name: CCDStudio
Location: Vignola (Modena)
Function: Kindergarten
Site Area (Gross land area): 5600,00 mq
Building Area (Gross construction area): 1158,00 mq
Structure (Materials): Concrete for the structure and wood for the roof
Completed Date: August 2009
Architects in charge: Luca Ciaffoni, Ciutti Michele, Antonio Di Marcantonio
Project Team:  Nicole Balassone, Fabiana Petrella, Dario Di Francesco, Alessandro Di Remigio
Client: Consorzio VIGNOLAZEROSEI – SOCIETA’ DOLCE
Interior Design:  CCDSTUDIO
Landscape Design:  CCDSTUDIO
Structural Engineer: Umberto Cianci e Marcello Di Domenicantonio Scarcamazza
Constructional Engineer: Daniele Zoboli, William Zironi
Photographer: Fabio Mantovani

©️Fabio Mantovani

Reduce the impact of the volume

A green vegetable plan was raised from the ground to accept below it, the protected spaces for the children, and to reduce the visual impact of the volume, entered in the hill, from the urban street below.

©️Fabio Mantovani

Control the comfort inside

The green deck ensures to maintain a good thermal insulation, to preserve the environmental comfort with a terrain package placed on top of the roof’s wood structure.

©️Fabio Mantovani

Capture natural resource from the environment

The satisfying of daily needs is pursued through natural resources. The appropriate glass’s openings, used for all the length of the facade, are studied to permit at the filtered sun to enter properly during different times of day and to heat the space inside.

©️Fabio Mantovani

Other resource heat was captured by two different devices: geothermal probes placed inside bulkhead trigger an heat exchange between the ground and thermal pump; photovoltaic panels are putted in a compartment on the metal roof in copper that cover the other spaces of the kindergarten; the rainwater reused for the irrigation and for the sewage water in the bathrooms.


CCDStudio

The CCD STUDIO WORKGROUP, through their professional research activities, focus on various spatial languages through which they aspire to create and realize contemporary architectural spaces.  The three individuals that organize and coordinate the network of collaborators and consultants, was established as a working group project in 2004, following their studies in Building and Architectural Engineering at the University of Aquila. The common aim was to develop design methods in architecture, to provide solutions in specific subject areas of spatial form. The team were particularly interested in structures in the social sector, in particular they specialize in personal care, from early childhood to seniority. Their projects in this area have, therefore, led to confirmation and development of the theoretical-conceptual approaches and methodologies developed during their academic research. All the projects have a strong component of economic, social and cultural analysis of factors affecting the area in order to find solutions in respect to local context. This is achieved through the CCD Studio Workgroup approach, which combines knowledge of Engineering and Architecture. These specific qualities of the CCD Studio were and are appreciated even outside their local area, with international publications about their projects for schools and kindergartens. The team have also had the opportunity of work experience outside Italy, such as projects undertaken in Russia and Switzerland.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment