Aheli is a workspace for an upcoming wellness brand in the commercial center of New Delhi. The design takes clues from the brand principles of being environmentally sensitive, ever-evolving, and user-oriented. The zoning takes inspiration from the traditional Indian haveli wherein there is a central discussion space or an ‘angan’ with smaller entities along the periphery. For the site is in a commercial tower with only one source of natural light, the cabins were placed such that we could have an uninterrupted influx of natural light into the entire space.

Project Name: Aheli
Studio Name: Studio Dot

Category: Interior Design
Location: DLF Towers, Shivaji Marg, New Delhi – 110015
Size: 1750 Sq. Ft;
Status: Built
Year: 2021
Architect: Studio Dot; Anmol Arora & Shubhit Khurana
Photographer credits: Studio SuryanDang; Saurabh Suryan & Lokesh Dang

Aheli By Studio Dot - Sheet8
©Studio SuryanDang; Saurabh Suryan & Lokesh Dang

The waiting lobby with the graceful wicker bench sits right next to the conference area and the reception. Bright mustard chairs and a huge Rhapis palm planter complements the seamless barrisol ceiling to fill the space with faux natural light and helps to create a discussion-oriented atmosphere for the conference room.

Aheli By Studio Dot - Sheet11
©Studio SuryanDang; Saurabh Suryan & Lokesh Dang

The earthy texture, ‘mitti’, on the wall helps maintain a visual connection between the various spaces and binds them together. Connected to the conference are the two director cabins, full of natural light and a clean material palette that are strategically located to be in the center of the entire workspace for better approachability. The hearing bone flooring acts as a circulation marker along with the varied greens that are spread around the office space.

Aheli By Studio Dot - Sheet13
©Studio SuryanDang; Saurabh Suryan & Lokesh Dang

The material palette for this project was carefully chosen to reflect the design brief clearly. The slim aluminum glazed partitions help negate the sense of spatial boundary, a subtle hint of color in the floor helps break away from the otherwise solid floor plate, the crackled hand-glazed tiles in the restrooms try to replicate the brand’s delicate production process. All the services were concealed with a bare teak false roof in the cabins, this allowed us to have a service-free central workspace and utilize the overall height of the suite.

Aheli By Studio Dot - Sheet16
©Studio SuryanDang; Saurabh Suryan & Lokesh Dang

In essence, Aheli is a free-flowing space that encourages conversations, provides a pleasant atmosphere for the users, and encourages an environmentally sensitive approach in life.


Studio Dot

Dot is the beginning and the end. Dot is also infinite. With a vision of establishing such a practice, and a common philosophy of creating functional spaces which eventually array into an aesthetical structure that would harness infinite design ideas and infinite ways of innovating them, Shubhit Khurana and Anmol Arora initiated their homonymous firm in December 2018.

Beginning with a humble project in Delhi; today Studio Dot comprises a group of close-knit professionals, creating innovative environments pan India.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment