Int-Hab, an Architectural and Design Studio works in office of its own design at Bangalore. The interior design is clean and simple to ensure clutter-free workspace. It also helps in seamless connectivity between the interior and exterior green space. The park facing, agile and collaborative workspace has large openings that allow natural light to pour in, green elements around the office, the bright white walls and exposed ceiling creates an informal and stress-free work environment that encourages easy communication, organic interaction, and engagement among employees.

Project Name: Intuitive Workspace
Architecture and Interior Design: Int-Hab architecture + design Studio
Location: JP Nagar, Bangalore
Category: Commercial Interiors
Design Team: Ar Sachin Shetty, Ar Madhura C and Team
Area: 1800 Sq Ft
Year of Completion: 2019
Photography: Aadit Basu(@exploringspaces), Raghu(@lifelenses_raghu)

©Aadit Basu, Raghu

The work space is simple and spacious, furnished by customized workstations made of metal and pinewood. The terrace has a cafeteria and a break out zone for employees who need a change of scenery, whether it is to socialize over lunch or for team huddles.  One of the highlights is the suspended stairway between the office space and terrace area. Besides being an architectural feature, it also doubles up as a display space, thus making the space neat and airy.

Design Approach and Materials used: –

Spread over two floors, the studio has an open plan based on the firm’s design philosophy “less is more”. To inculcate a sense of space, all the primary walls were envisioned with glass partitions that lend fluidity and sophistication to the interiors along with greater visual connectivity. These partitions were designed to encourage visual openness while maintaining privacy.

©Aadit Basu, Raghu

The space is clearly defined into three zones based on functionality: – The first zone has the reception and conference area; the second zone is the studio workspace and the third is the cafeteria. The reception area display unit made of metal and pinewood, is a combination of solids and voids that infuses a fresh and energetic feel to the space.

The simple plan optimizes circulation and accessibility. The color palette is deliberately restricted to whites and grey to create an informal look. The customized workstations made of metal and pinewood along with the green elements help break the monotony.

©Aadit Basu, Raghu

The unorthodox open office plan provided with a no wall spatial configuration achieves greater freedom of movement and maximal use of space. This design where leadership occupies the same space as everyone, encourages open communication and trust amongst employees.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment