DUNE ROAD BEACH HOUSE RESOLUTION: 4 ARCHITECTURE

Located on the eastern end of Long Island, the Dune Road Beach House rides the crest of a dune along the edge of the Atlantic Ocean. The home is situated on a long, narrow barrier island, providing panoramic views of the ocean immediately to the south and also the bay and marshland to the north.

Studio Name: RESOLUTION: 4 ARCHITECTURE
Design Team: Joseph Tanney, Robert Luntz
Area: 2,200 SF
Year: 2012
Location: East Quogue, NY
Consultants:
Photography Credits: RESOLUTION: 4 ARCHITECTURE
Other Credits: Simplex Homes, Teresi Construction

Dune Road Beach House By RESOLUTION: 4 ARCHITECTURE - Sheet2
©RESOLUTION: 4 ARCHITECTURE

The house sits at the end of a long drive, and the main entry is reached over a long ramp that bridges the natural dune landscape to minimize ecologic impact. Strict zoning constraints necessitated a strategic design response in order to fully utilize the allowable building area. In response to climate performance standards and environmental requirements, the home features hurricane-rated windows and structure, and the dune itself required rehabilitation for protection of the house, but especially for protection of the natural dune ecology. The use of modular prefab construction maximized construction efficiency while minimizing disruption to the natural site.

Dune Road Beach House By RESOLUTION: 4 ARCHITECTURE - Sheet4
©RESOLUTION: 4 ARCHITECTURE

The client is a young family residing in an apartment in downtown Manhattan, spending weekends and holidays outside the city. Unlike most second homes owned by city-dwellers, this relatively modest house is not a typical expansive Hamptons estate. Time spent here is more directly connected to the beach and the ocean, which is more akin to camping on the beach than escaping to a suburban or rural fortress.

Dune Road Beach House By RESOLUTION: 4 ARCHITECTURE - Sheet5
©RESOLUTION: 4 ARCHITECTURE

The home’s interior is organized as a linear composition with service spaces and circulation to the north, while open living and sleeping areas are to the south, facing the ocean. The floor-to-ceiling glass wall in the communal space has the effect of sitting on the beach while retaining all the comforts of home. The second level has four bedrooms, including a fun bunkroom for the kids, and interior stairs lead to a roof deck with a fireplace, hot tub, a space for morning yoga, and commanding views up and down the beach, high above the surrounding houses.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment