Architectureis a form of consumption and the nature in which architecture is consumed has changed dramatically over the past century. Can architecture reduce the exponentially increasing consumption that threatens humanity itself?

Project Name: Welcome to the Jungle House
Architect Name: CplusC Architectural Workshop

House By CplusC Architectural Workshop - Sheet2
©CplusC Architectural Workshop

Climate change must be reversed, and human beings must become sustainable in every aspect of their lives.Conserving our resources and becoming more sustainable as a species is now critical to our very survival.Almost 100 years ago Le Corbusier famously said that ‘A house is a machine for living in’. If we are to survive the next 100 years a house must be‘a machine for sustaining life’and it must promote those values in its architectural expression to the public who largely consume architecture through the media where image is everything. If we are to promote these values, they must be an intrinsic part of the conceptual fabric of a project.Architecture that is not only beautiful:an architecture which generates and stores power;an architecture which harvests and recycles water;an architecture which produces fruit, vegetables, fish and eggs;an architecture which recycles and reuses the waste it produces. Architecture that nourishes the mind, body and soul. Architecture where landscape, food, nature, garden, environment, energy, waste, water and beauty exist symbiotically.

Welcome to the Jungle House

Built within a rejuvenated heritage façade of rendered masonry, steel, timber and greenery, the Welcome to the Jungle Houseis situated in an inner-city heritage conservation area typified by late Victorian row terrace housingand post-industrial warehouse conversions. A two-storey shop top house in disrepair and close to collapse originally occupied the 90sqm triangular site. Theoriginal spackled rendered masonry façade had cultural and streetscape significance to the local heritage conservation area and its necessary reconstruction was managed under strict heritagecontrols. Original window openings have been framed in pre-rusted steel and juxtaposed with new openings framed in gloss white powder coat steel. A black photovoltaic panel array signals the new addition to the original northern façade, harnessing sunlight throughout the day, acting as a billboardfor the sustainability attributes of the architecture and starkly contrasting the original rendered heritage facade.

House By CplusC Architectural Workshop - Sheet3
©CplusC Architectural Workshop

The fully operable glass inner skin of the home is inset from the outer punctuated masonry façade, providing an abundance of light and outlook whilst maintaining privacy from the public realm. This interstitial zone provides passive thermal regulation across the upper floorswith planter beds ‘floating’ in between the glass and masonry skins to provide outlook to greenery and cooling to internal spaces via transpiration. The floating planter beds are also an integrated structurally engineered solution to the lateral bracing needs of the masonry wall.

Therooftop is constructed ofsteel planter beds which provide deep soil for native plants and fruit and vegetables. The garden beds are irrigated with from thefishpond providing nutrient rich water created by the edible silver perch (fish).

Materials

The journey from ground to roof begins with the raw textures of burnished concrete and fibre cement panels,ascending a steel and recycled timber stair to the bedroom and bathroom level finished in rich and warm timber boards lining the floors walls and ceilings. The upper floorliving space continues with timber flooring and recycled timber island/dining bench to warm the space.Thekitchenhas been assembled froman array machined and polished metals contrasting the concrete and timber finishes of the floors below. Unpolished stainless steel and brass and gold anodised aluminium glow and glean light revealing their factory finishes. A colonnade of thin steel blade columnssupports the roof above and have been deliberately staggeredperpendicular from the buildings edge to provide shade from the afternoon sun to keep the building cool in Summer without the need for mechanical shading devices.Above are the hot dip galvanised planter beds which forms the roof structure in its entirety. These structural roof ‘troughs’are the roof beams spanning up to 8.5M while holding deep soilfor the planter beds, exposed at their basesto create the industrially raw ceiling finish below, a detail complimented by the factory finishes of the kitchens stainless steel and brass.

House By CplusC Architectural Workshop - Sheet4
©CplusC Architectural Workshop

Study / Guest / Playing: Ground Floor

Passage through an oversized hot dip galvanised steel shroud delivers occupants to a cavernous ground floor which serves as a home office, a play space for children and informal guest accommodation. Laneway access opens to a workshop area and garage to park and charge the electric car from the battery storage system. Passionfruit vines installed over fibre reinforced plastic grating adjacent to the footpathwill bear fruit for the local community to enjoy, a symbolic gesture of an architecture attempting to give more than just an aesthetic.

Sleeping / Bathing: First Floor

A central spiral staircase optimises the limitedactive

footprint of the site and stretches across all three floors, also acting as a lightwell using the stack effect to draw cool air from the concrete slab and masonry wall spaces of the ground floor up through the bedroom and living spaces above, pushing hot air out the operable glass skin on the top floor in the warmer months. The centrally located stair allows the first-floor circulation to be kept to a bare minimum with 3 bedrooms, a bathroom, toilet and laundry all accessible from only a few metres of hallway.

Three young children share a barrack of bunk beds spread across two bedrooms, separated by oversized bifold timber doors which fold away during playtime or sleepovers. Low seating doubles as storage and allows the children to sit, draw and play alongside the bubbling aquaponics fishpond, watching the fish that provide nutrients to the fruit and vegetables that the home provides, fish,fruit and vegetables that they consume. The architecture has made a very deliberate attempt to connect the children directly with their food sources to counter the detachment from food sources that current city dwelling generations have developed as a result of our unsustainable industrialised farming systems.

The master bedroom is situated in the tightest wedge of the site, w a dual outlook and balancing neighbours’ privacy with an oversized timber pivot window to borrow a view of the canopy from a nearby tree. The pivot window has smaller windows within to allow for ventilation and privacy when reading and sleeping.

Living / Entertaining: Second Floor

Compressing the lower two levels of the home allowed an open plan upper floor levelspace which peeks out above the existing masonry parapet capturing sweeping panoramas of the city skyline. Dappled sunlight pours through the nearby tree canopies throughout the day, withwarm ever-changingshadow play on the timber flooring and reflecting and refracting light and rainbows on the ceiling through the array of glass louvres. An expansive aperture captures the rustling of gum trees and cool winds gliding above the prevailing roofline of the surrounding blocks, pulled in by thefully operable glass inner skin. An island bench bothdivides and unites the space providing abundant meal preparation space and seating for enjoying meals with friends and family, leaving the formal dining table in the history pages where it belongs.

House By CplusC Architectural Workshop - Sheet5
©CplusC Architectural Workshop

Gardens: Rooftop

A fold down ladder at the outdoor living area provides access to a roof garden for growing the family’sfruit and vegetables, composting food scraps and producing worms for the garden and to feed the fish. The roof is shared with a perimeter ofnative Australian plants and desert grasses which filter stormwater for the aquaponics pond.The native plant perimeter acts as the green top hat of the dwelling, providing a conceptually integrated roof with multiple functions and expressing the aesthetic benefits of rooftop landscaping and gardens in the city to the public.

Sustainability

The home includes an aquaponics system, a green roof fed from nutrient rich water pumped from the fishpond, a solar panel facade system with battery storage and rainwater harvesting systems. The project increases renewable energy production and urban greenery, as well as encourages more effective environmental solutions.

Architecture

The dwelling acts as a beacon of sustainability within its community where landscape, food, nature, garden, environment, energy, waste, water and architectural aesthetic exist symbiotically. The house draws daily crowds from commuters, engineering and architecture students en-route from public transport hubs to the nearby University of Sydney, often enquiring about a visit to learn about the innovative environmental systems. The concept was very deliberate in promoting integrated sustainability in architectural design to image obsessed generations of students. With a family of five devoted to positive and sustainable architecture the Welcome to the Jungle House presents a future model for inner-city living – A House is a Machine for Sustaining Life

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.