Tlalpuente project explores the relation of the house with its environment, as it is located in the middle of a forest known as Tlalpuente, in southern Mexico City. It has a 360º view of the surroundings and no neighbors.

LOCATION: México D.F.
YEAR: 2018
CONSTRUCTION: 350 m2
TEAM: Pablo Pérez Palacios + Alfonso de la Concha Rojas, Miguel Vargas, Blas Treviño, Claudia Cortés, Enrique Villegas, Lucía Bosch
PHOTOGRAPHY: Rafael Gamo

Tlalpuente By PPAA - Sheet1

Tlalpuente By PPAA - Sheet4The architectural concept addresses the idea of an open plan over a basement on natural terrain. This was traduced in an intersection of basic geometry and a structural intersection that defines the spaces of the house.

Tlalpuente By PPAA - Sheet5

Tlalpuente By PPAA - Sheet8

This grid resulted in three main voids: each has a particular purpose that complements the interior space, views and terraces. Finally, it establishes a dialogue between the natural scenery surrounding the house and its structure. 

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment