Openness of space / Necessary space and Surplus space. This is a house for a Christian couple and a newborn baby. The client hadtwo wishesfor the house: A common room where the family,Christian friends andneighborscan learn the Bible together and the client can practice the organ for Sunday services and outdoor space where both the family and visitors can enjoy natural light and wind while keepingenough privacy.

Name of the project: Nagoya Courthouse
Studio Name: Takeshi Hosaka architects
Status: Built

Nagoya Courthouse By Takeshi Hosaka architectsThe house is locateda gentle sloping corner loton top of thesmall mountain in Shin-Yokohama. The site which had been parking lot is surrounded by two story houses and apartments. The house is placed at a part of the site while the other part is used for5 rented parking lot and 2 private parking space facing to the 2 side streets.Existing vending machine is kept as it had been.

Nagoya Courthouse By Takeshi Hosaka architectsThe house is as closed as possible against surroundings with the wall which has only an entrance door and minimum small windows on the surface to protect itself against the environment:sound of using the vending machine, car light at night, automobile exhaust and the voice of people using the parking lot, etc. The househasenough open feeling continuing from the street and town while it’s closed against surroundings. The normally necessaryliving spaces(living room, dining room, kitchen, bedroom, children’s room, etc.,)take only half area in this house.

Nagoya Courthouse By Takeshi Hosaka architectsOn the other hand, the semi-outdoor courtyard takes the other half area of the house. And the common room is the largest room. I found that a lot of surplus spaces(unnecessary spaces)are needed in this house to create an generosity to accept various visitors and action. While the house is generally personal living place,it is also public and holyplace.

The wooden columns and primary beams which pass over the entire ceilingis painted brown and the secondary beams on them are painted white.11 skylights on theprimary beam intersections cast cross-shaped shadows. When the big window facing the courtyard is opened, the courtyard gradually connects to the indoor and there is less border between both places.The house turns neither indoor nor outdoor.

Nagoya Courthouse By Takeshi Hosaka architectsThe surplus spaces sometimes turn to be used to eat foods or read bookslike dining room or study room andthe necessary spaces are released from being necessary and turn to surplus spaces. Necessary spaces and surplus spaces replace their roles each other from time to time. I would like to believesuch gentle sequentialspatiality as what architecture should be.


Nagoya Courthouse By Takeshi Hosaka architects

TAKESHI HOSAKA architects

1975 Born in Japan
1999 Bachelor Degree of Architecture from Yokohama National
University 1999 Established Architecture Speed Studio/ Principal
2001 Master Degree of Architecture from Yokohama National
University 1999−2004    Speed Studio / Principal
2004~ Established Takeshi Hosaka Architects/ Principal
3,April ~ 3, may ,2013 Exhibition “Ku u so u” at Czech Ceske Budejovice House of Art Museum in Czech Republic
7~10, April 2013 Lecturer and work shop at Faculty of Art and ArchitectureTechnical University Liberec in Czech Republic
2015~    Associate Professor at Waseda University

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment