The Bainbridge Island Museum of Art (BIMA) is the beacon that greets visitors and locals upon disembarking the Bainbridge Island ferry boat from Seattle. The building’s curve beckons visitors toward the entrance and the generous use of glazing allows people to peer into the museum displays. It provides an inspiring entry experience for everyone and represents the community’s commitment to the visual arts.

Project Name: Bainbridge Island Museum of Art
Studio Name: Coates Design

©Coates Design

The Bainbridge Island Museum of Art adapts to its environment. Matthew and his team designed BIMA to respond to its environment, embodying its symbolic role as a “living” community institution. As the sun moves around the building, louvers shift automatically, responding to the location and intensity of the sun in the sky. The louvers are controlled by a series of light sensors that trigger them to open and or close. This allows natural light to filter into the building without damaging the art.

Matthew calls it “the white box effect”- that feeling of disorientation you get in an all-white museum with no natural light. He steadfastly maintains that there is none better than natural light to view art and is enamored with the inherent dilemma that it is also this same light that risks damage to the artwork. To solve this dilemma he designed long strip skylights on the uppermost level of BIMA.

©Coates Design

This allows the gallery to transform throughout the day in response to the amount of light streaming through the windows. To avoid damage to the artwork, he designed curved baffled light shelves that float underneath the skylights. Natural daylight flows into the space through these skylights, is diffused as it bounces from the light shelves and disperses into the gallery to create a pleasant ambiance.

The museum represents “out of the box” community ideas. BIMA’s striking curved form is a design element attributed in part to the local community. Bainbridge Island is a tightknit community and the citizens are integral to the success of any project. BIMA was a true collaborative effort in which the architects and community worked together to create this success story.

©Coates Design

The dialogue was active and open. The most popular of the designs featured the sweeping curve. Coates took elements from that model and combined them with elements from other models and created the building you see today. The result is that the community takes ownership and is proud of the new Bainbridge Island Museum of Art.

Museums are inherently energy-intensive, making LEED Gold designation a challenging goal. BIMA’s sustainable features include a geothermal heating system, automatic sun louvers, solar panels, recycled materials including Levi Strauss Denim Insulation, a living wall and vegetated roof garden.

©Coates Design

Cost savings from energy reduction allowed museum officials to offer entry to the museum free of charge. Hundreds of tires, washing machines, dryers and random junk were found when the one-time salvage yard and parking lot were excavated to make way for the museum.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment