Situated in an erstwhile pet grooming salon, this Montana Avenue semidetached “retail cottage”, oozed old world charm LA style and presented about three times more space than necessary to retail the M+G product lines. Due to rather strict adherence to planning codes in the local jurisdiction it was determined that we could only do a cosmetic intervention to the existing store, without invoking enormous changes that would have decimated the charm of the store front.

Project Name: Malin+Goetz Santa Monica
Studio Name: Messana O’Rorke
Location:
Santa Monica, United States
Photography: Eric Laignel

Malin+Goetz Santa Monica by Messana O'Rorke - Sheet1
Reception ©Eric Laignel

We reduced the space by a third, introducing a wall of marble slab as a nod to M+G’s apothecary heritage, the space created is allocated for office, storage and staff facilities. The remaining perimeter walls were cleaned up and a new oak floor was installed though-out ready for the introduction of the store fixtures.

Malin+Goetz Santa Monica by Messana O'Rorke - Sheet2
Store ©Eric Laignel

Nine black wood shelving fixtures march in unison from the front to the back of the store, separated by 4” gaps, which reveal wall mounted fluorescent light fixtures on the perimeter wall behind.

Malin+Goetz Santa Monica by Messana O'Rorke - Sheet3
Reception ©Eric Laignel

Opposite these boxes is an elongated reclaimed oak and marble counter for sales and demonstrations. Behind the counter on the wall is a larger than life portrait of Mr Greenberg, the owner’s dog, to honor the store’s previous incarnation.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment