The Project is located at the northwest of the city, in Zona Esmeralda, State of Mexico. It’s a cold place with lots of hills with great views. The property had a trapezoidal shape with a downward slope and grate views to the north. The client requested to take advantage of the views for a warm house and a grate garden.

Project’s name: House Loma de Vallescondido
Studio Name: ESKEMA Arquitectos
Design team:
Arch. Luis Manuel Gómez Portugal
Arch. Adriana Paradela Montejo
Location: Residencial Loma de Vallescondido, Zona Esmeralda, Atizapán, Edo.de Mex.
Year: 2020
Status: Built
Area: 10.7639 ft2 built
Photography Credits: ©Juan Carlos Jiménez

Loma de Vallescondido By Eskema Arquitectos - Sheet3
©Juan Carlos Jiménez

It was necesary to find a way that would solve all the problems in the same idea. Taking advantage of the shape of the property, the proposal was opted for a “T” shaped floor plan that took advantage of the east-west sun and obtained views from the side, reserving a lot of free space for the garden that coexists with all the spaces. The secondary rooms would have heat from the south side and views to the north.

Loma de Vallescondido By Eskema Arquitectos - Sheet4
©Juan Carlos Jiménez

At the same time, the house develops along the slope of the land, descending slowly, the distribution is marked by a large stone wall that laterally supports the staircase, which leads to the bridge that crosses over the dining room, said bridge gives privacy between the main and secondary bedrooms. The bridge helps create a double height above the dining room area. This large central space opens onto the main garden.

The composition of the volumes shows an effort to integrate into the context. Metallic horizontal planes that intersect with clean volumes that close to the outside and open to the inside, supported by vertical planes of volcanic stone that integrate with the site. The materials seek to blend into the context, trying to strike a balance between warmth and simplicity. To the main body of the house was added in a second stage, a large ballroom that also enjoys a view of the garden and has an interior bar.

Loma de Vallescondido By Eskema Arquitectos - Sheet7
©Juan Carlos Jiménez

The style of the house remains modern and timeless at the same time, as its materials and color palette are neutral. On the façade, the shadows given by the different volumes stand out, and the textures of the archaeological volcanic stone in grayish-brown tones that are mixed with the apparent concrete, and exposed steel profiles on the front. Walnut wood was chosen for the interiors. In this way, the team of the architect Luis Manuel Gómez Portugal resolved the conflict that this land had between the view and the orientation that it could offer.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment