Teela Residences adapt the site pre-existences connecting two plots with bridges that become one single project.

An interior patio, lighting and natural ventilation is achieved in all the spaces.

Location: El Mahala, Egypt
Client: Konak Developments
Surface: 30.500 m2
Time: 2017-2020
Architects: Vilalta Studio
Director: Xavier Vilalta
Project Leader: Dolors Ollero
Project Team: Hanna Lenart, Laura Pompei, Silvia Vinci, Saidazim Sharipov, Lucia Feiglová, Matej Munko, Mohamed Delghazi
Structural design: Karim M. Abdel-Aal
Project Management: Ahmed M. Abdel-Aal
MEP:  AM Group

Architects: Vilalta Studio
Director: Xavier Vilalta
Project Leader: Dolors Ollero
Project Team: Hanna Lenart, Laura Pompei, Silvia Vinci, Saidazim Sharipov, Lucia Feiglová, Matej Munko, Mohamed Delghazi
Structural design: Karim M. Abdel-Aal
Project Management: Ahmed M. Abdel-Aal
MEP:  AM Group

Teela Residences By Xavier Vilalta Studio d ‘ Arquitectura - Sheet2
©Xavier Vilalta Studio d ‘ Arquitectura

The Teela Residences are located in the city of Mahala, a secondary city in Egypt that has evolved from agriculture to textile industry during the XX century.

The mixed use program includes commercial and retail spaces on the lower levels, 10 residential floors and community spaces on the roof.

Teela Residences By Xavier Vilalta Studio d ‘ Arquitectura - Sheet5
©Xavier Vilalta Studio d ‘ Arquitectura

The preexistences of the city and the historical architecture of Egypt were the starting point of the design process. From this analysis several ideas and solutions to problems have been included in the project.

One of the main challenges was how to integrate two separate plots of the project with different dimensions. To solve that, the two buildings are connected by roof bridges that generate a new community space, the social club. The patio is inserted in the larger plot volume to improve natural lightening and ventilation while keeping similar proportions with the smaller plot.

Teela Residences By Xavier Vilalta Studio d ‘ Arquitectura - Sheet7
©Xavier Vilalta Studio d ‘ Arquitectura

The inclined balconies create diagonal views to all apartments and are covered with mashrabiyas that provide privacy and shading. Local culture references are used to shape several elements of the project: fabrics patterns for the mashrabiyas, textile cones geometry for the staircases and the traditional pigeon houses materiality for the social club.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment