The competition brief called for a mixed-use program containing offices and a workshop for the student welfare organisation, in addition to student housing.

 Sanden+Hodnekvam Architects
1.st place. Invited competition
Workshop,offices and student housing
Client: Studentsamskipnaden i Trondheim / SIT / NTNU
Location: Gjøvik, Norway
Collaborator/consultant: MDH Architects
Year: 2021

6333- KOLLOKVIE - SIT GJoVIK by Sanden+Hodnekvam Architects - Sheet1
©Sanden+Hodnekvam Architects

We proposed an ensemble of wooden building surrounding as a new link between the university campus and the student village. Situated on two narrow plots, the project proposes to utilise the larger plot facing the university for student housing. The smaller plot facing the main road and railway line is intended for the office and workshop building, which protects the housing area from noise and establishes a natural separation between the housing area and the workshops.

The student house is proposed as a highly economical and rational building, yet the subtle shift in the building volume provide half of the apartments with facades facing in two directions. The compactness and rationality of the building system permits generous communal spaces, which are strategically placed to prevent long corridors and the feeling of living in an institution. The units are compact, yet wide enough to be furnished in different configurations.

6333- KOLLOKVIE - SIT GJoVIK by Sanden+Hodnekvam Architects - Sheet2
©Sanden+Hodnekvam Architects

The office and workshop building is a sibling of the student housing with a rational post-and-beam structure in wood. The repetetive facade with large openings in glass or polycarbonate provide a sense of lightness and openness. The project is a composition of three complimentary volumes that share a material language of wooden facades with horisontal reliefs and large openings. Together, the buildings make up a strong ensemble and create an intimate plaza that marks the end of the main street from the campus.

Rendering V1 and V2 by Filippo Bolognese. Drawings and other illustrations by Sanden+Hodnekvam Architects

6333- KOLLOKVIE - SIT GJoVIK by Sanden+Hodnekvam Architects - Sheet3
©Sanden+Hodnekvam Architects

About the studio

Sanden+Hodnekvam Architects is a small architecture studio founded by John Sanden and Ingvild Hodnekvam in 2014. The studio is based in Oslo/Nesodden, Norway, and is engaged in a varied range of projects all over the country.

Their work balances between simplicity in form and richness in tectonics and atmospheres. They seek simple solutions with honesty of materials and construction in mind, always striving for the rational, aesthetic and sustainable solution.

The studio has won several architectural competitions and their work is widely published. They have been included in Wallpaper`s list of the worlds most promising emerging practices, and their work have been nominated for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment