This is a building like inside and outside.

The project was planned on the site with Mt. Fuji rising closely in the south and the two sides facing the trunk roads.

ARCHITECT: TAKESHI HOSAKA
STRUCTURAL ENGINEERS:  OVE  ARUP & PARTNERS JAPAN Ltd /HITOSHI YONAMINE
ENVIRONMENTAL: OVE  ARUP & PARTNERS JAPAN Ltd /JIN   MATSUMOTO
DAYLIGHT: OVE  ARUP & PARTNERS JAPAN Ltd  /  JIN   MATSUMOTO
PHOTOGRAPHER:  Nacasa&Pertners Inc. /  Koji Fujii
CLIENT: NOBORU FURUYA
Name of the project: HOTO FUDO
Location of the project: Yamanashi , JAPAN
It is far from Tokyo about two hours by the train . It is near the Mt.Fuji.
Structure: RC
Site: 2493.82 m2
Building area: 733.98 m2
Floor area ratio: 726.30 m2
Building height: 7460 mm
No. of floors: 1F
Design:  Feb.2008 – March 2009
Planning start (M/Y): February  / 2008
Beginning of construction: March   / 2009
Completion:  December / 2009

Hoto Fudo By Takeshi Hosaka Architects - Sheet6
©Nacasa&Pertners Inc. /  Koji Fujii

This building seems to belong to such nature objects as mountains and clouds. It is made from soft geometry, which will not arise from the figures like quadrangles and circles. By continuously operating innumerable polygon mesh points, we have determined the shape that clears the conditions such as the consistency as shell construction and the undulations that ward off rainwater in spite of its free geometry. The RC shell with cubic surfaces creates such spaces as 530 square meters of seats, 140 square meters of kitchens, and 50 square meters of rest rooms, in such a manner that it envelops and opens them.

Hoto Fudo By Takeshi Hosaka Architects - Sheet10
©Nacasa&Pertners Inc. /  Koji Fujii

This building has no air conditioners. It is open to the air at most seasons, and people have a meal in the air like outside air. The curved acrylic sliding door is closed only during the strong wind and the coldest season. Giving 60 mm thick urethane insulation to the outside of the RC shell and keeping a stable RC temperature secures a stable temperature environment for the building like inside and outside, and also reduces the deformation volume due to the temperature of RC to make the building last longer.

Hoto Fudo By Takeshi Hosaka Architects - Sheet13
©Nacasa&Pertners Inc. /  Koji Fujii

For the lighting plan, we have determined such illumination as makes people simply feel changes in the evening light and does not make insects gather around the lights. When it rains, rain comes in near windows and doors. In the spaces where rain does not come in, people enjoy the sound of raindrops. When it is foggy, the fog comes into the building. When it snows, it becomes a landscape buried in snow, and birds and animals will visit there. In this place like the middle between nature and art, people eat hoto rich in natural ingredients.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment