Located in the west end of Toronto the project is renovation of a 1990’s penthouse condo that serves as a ‘pied-à-terre’ for a close-knit family.

Project name: Family Pied-à-terre
Studio Name: Weiss Architecture & Urbanism
Project size: 132 m2
Completion date: 2019
Location:  Toronto, Canada
Photography: Arnaud Marthouret, Revelateur Studio

5112 Family Pied-à-terre by Weiss Architecture & Urbanism: Sheet 1
Dining View ©Arnaud Marthouret, Revelateur Studio

The renovation removed the existing walls that limited daylight into the depth of the unit. New walls, perpendicular to the broad width of glazing and a balcony overlooking Mimico Creek, allow daylight to enter the whole space. Further, the use of flowing curved
bulkheads and rounded corners draw the space towards the sunbathed southern exposure.

5112 Family Pied-à-terre by Weiss Architecture & Urbanism: Sheet 2
Living+Kitchen View ©Arnaud Marthouret, Revelateur Studio

On the other hand, the design also creates intimate corners ideal for reading a book, or watching a game on the television.

Programmatically, as the condo is sometimes occupied by only one family member, and at other times, by all four, the flexibility of spaces was achieved through the design of temporary partitioning by large sliding and pivoting doors as well as murphy beds and pull-out couches.

5112 Family Pied-à-terre by Weiss Architecture & Urbanism: Sheet 3
Sitting Space ©Arnaud Marthouret, Revelateur Studio

Moreover, the design also aimed to become a highly social space at time as the unit revolves around a narrow five and half metre-long marble and white oak table giving dinners, discussions, and card games.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment