A quaint ‘sticks and stones’ cottage which forms the heart of this family home is situated in a grade two listed site and is set within a concealed location, surrounded by scrub and woodlands.

Project name: Stanyard’s Cottage
Studio Name: Alter & Company
Project Budget: £650000
Completion date: 2017
Building levels: 2
Location: London, United Kingdom
Photography: Upper Look, Jim Stephenson

5106 Stanyard's Cottage by Alter & Company: Sheet 1
Library ©Upper Look, Jim Stephenson

The proposed design sensitively organises the existing farm buildings, enabling an external – internal landscape approach to the otherwise disconnectedness of the farm buildings. The role of play as a modality has also been a key influence that forms a looping internal landscape through which imparts a journey of varying expansive spaces.

5106 Stanyard's Cottage by Alter & Company: Sheet 2
Activity Room ©Upper Look, Jim Stephenson

Alongside this journey, sculptural landmarks were inserted between and into the building, either as a way of contributing to the journey – or diverting it. This approach to design invited a type of playfulness into everyday activities.

5106 Stanyard's Cottage by Alter & Company: Sheet 3
Exterior View ©Upper Look, Jim Stephenson

The experimental journey throughout the buildings became one compressive space, full of light, materiality and history.

 

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment