Otway is a luxury family home on an elevated site in Brisbane’s southside suburb of Holland Park. The site is a corner block that has three street frontages and expansive city views to the north-west.

Project Name: Otway House
Architect Name: Tim Stewart Architects
Site size: 1800 m2
Completion date: 2019
Building levels: 3
Location: Brisbane, Australia
Photography: Christopher Frederick Jones

5039 Otway House by Tim Stewart Architects - sheet 15
Exterior View ©Christopher Frederick Jones

The house has been positioned closest to the north-west boundary creating an expansive lawn to the south. The kitchen and main living zone capitalise on a north-east aspect through the creation of a double-height volume with large operable openings. This is the hub of the home. It has a 17 metre opening with sliding doors adjacent to the pool, a 10 metre opening to an outdoor room with a fireplace and 4.6 x 5.4 metre window above the kitchen breakfast bench.

5039 Otway House by Tim Stewart Architects - sheet 12
Garden Area ©Christopher Frederick Jones

A corridor leading to children’s bedrooms overlooks this volume and provide connectivity between levels. All three children’s bedrooms and the guest room have bespoke ensuites.

The house has been planned around a circulation spine running north-west/south-east and a secondary spine running in the opposing direction creating an efficient crucifix formation of circulation in the centre of the home.

A luxurious master wing resides on the upper level with generous corridors connecting sleeping, dressing and bathing zones. Storage is in abundance but beautifully concealed through floor to ceiling panelling. Carefully crafted bespoke joinery has been customised throughout to suit the specific needs of the client and the way they want to live.

5039 Otway House by Tim Stewart Architects - sheet 2
Drawing Room ©Christopher Frederick Jones

Strong black boxes dominate the exterior form. Each box is articulated with black metal cladding and hovers above a solid stone, brick or masonry base. Large format glazing punctuates the boxes. A suspended copper box to the south articulates the primary circulation zone.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment