This house has been designed to closely connect with its semi-rural context. It is positioned to the rear of the site to ensure privacy from Calanthe Avenue and to be able to take advantage of fantastic views south to a mature eucalypt conservation forest and to look north over landscaped open space.

Project Name: Callinthe
Studio Name: Tim Ditchfield Architects
Completion date: 2012
Location: Doonan, Sunshine Coast, Australia
Photography: Scott Burrows

 

5060 Callinthe by Tim Ditchfield Architects : Sheet 1
Exterior View ©Scott Burrows

The house has an ideal long east-west axis which was an important factor in it achieving a 8.5 star energy rating. A 4.2Kw solar power system and evacuated cell hot water system have been installed.

5060 Callinthe by Tim Ditchfield Architects : Sheet2
Kicthen+Dinning ©Scott Burrows

A central rammed earth spine wall provides a strong visual element and thermal mass which helps maintain a comfortable stable internal temperature through-out the year without relying on air conditioning.

5060 Callinthe by Tim Ditchfield Architects : Sheet 3
Side view ©Scott Burrows

The north and south walls of the living area, slide away to allow a seamless link to adjacent verandahs.
External colorbond metal cladding has been used for its low maintenance quality and it will help protect the house in the event of a bushfire.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment