Raven House is a renovation of an existing Queensland home. It is located in the inner city suburb of West End on a 450m2 block of land. The site was shaded by larger buildings on each side and the block fell away from the road with the rear part of the site covered by and overland flow path.

Project Name: Raven House
Studio Name:
Tim Stewart Architects
Project size: 350 m2
Site size: 450 m2
Completion date: 2019
Building levels: 2
Location: Brisbane, Australia
Photography: Christopher Frederick Jones

Raven House by Tim Stewart Architects - Sheet1
Living Room + Dining ©Christopher Frederick Jones

By creating a two story void through the centre of the home we were able to create a light filled open space which became the pivotal space of the home. All other spaces fed off this, including the sunken lounge and fire place, the outdoor room pool, along with the utility spaces.

Raven House by Tim Stewart Architects - Sheet2
Exterior View ©Christopher Frederick Jones

Spaces vary between prospect and refuge, the double height spaces being juxtaposed by the refuge of the living areas whist remaining engaged with the open space through half walls and solid casements.

Raven House by Tim Stewart Architects - Sheet3
Kitchen ©Christopher Frederick Jones

The outdoor room opens to the yard, with a full width stair to the rear, allowing for casual seating and observation of the leafy back yard. Above the outdoor room sits the master bedroom, with a bridge access running through the void space and views to the back yard.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment