GBL Architects recently completed the multifamily residential development SOMA on Cambie located in Vancouver, British Columbia. The 28,000 sq ft development aligns with the City of Vancouver’s overarching plan for higher density land use developments, contributing to a more sustainable and livable neighborhood along Cambie Street, one of the city’s main transit corridors.

Project Name: SOMA on Cambie
Studio Name: GBL Architects
Project size: 28000 ft2
Completion date: 2021
Building levels: 6
Location: Vancouver, Canada
Photography: Upper Left Photography

SOMA on Cambie by GBL Architects - Sheet1
Exterior View ©Upper Left Photography

The six-storey multifamily development includes thirty-two apartment units; nineteen have been designed for families with children. The residential units can be accessed through the two underground parking levels or at grade through the main pedestrian entrance located along Cambie Street.

SOMA on Cambie by GBL Architects - Sheet2
Living Room ©Upper Left Photography

While urban design guidelines typically prescribe multiple step backs on all sides, the size and shape of the site allow the building’s mass to differ from its neighbours. SOMA celebrates its stereotomic nature at the southeast corner, above the public entrance, where a dramatic six-storey brick elevation is expressed without a horizontal break. The other elevations follow the traditional step-backs above the third and fourth floor to reduce the perceived height of the building.

SOMA on Cambie by GBL Architects - Sheet3
Dining Space ©Upper Left Photography

The extensive use of masonry cladding reinforces the monolithic expression of the building. The subtle sheen of the dark brick increases tone variations throughout
the day, with its rough texture contrasting with the glazing. Box-like frames protrude outwards from the window openings along the south and west elevations offer protection from the sun, reducing excessive heat gain during summer. Careful design considerations were given in the creation of a comfortable interior environment for the residents. The low window to wall ratio with the use of continuous insulation reduces heat loss, creating significant energy savings.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment