A 16-unit rental housing complex in a quiet residential area off the main road in Setagaya, western Tokyo. A hilly area facing a road off the main road. The area around the site is dotted with mansion forests.

Rethinking The Future Awards 2022

Project Name: Daita
Studio Name: Sasaki Architecture
Project size: 535 m2
Site size: 267 m2
Completion date: 2019
Building levels: 4
Location: TOKYO, Japan
Photography: Takumi Ota

Daita by Sasaki Architecture - Sheet 1
View of kitchen ©Takumi Ota

There is a height difference of more than 2 meters within the site, and the road facing the site also has a height difference at both ends of the site. It is a residential area and there is a restriction on the height diagonal. The size of the site is such that greenery is required by ordinance. In consideration of the quiet surrounding environment with abundant vegetation neighborhood, the exterior of the building was required to have the characteristics of the surrounding environment and to appeal as a façade.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The building is composed of two complex structures: a group of units directly facing the street, and a walkway through the site that leads to the entrance of the apartment building. While ascending the stairs that lead directly from the road, the plantings on the walls, the kicking plants, and the green accent color on the walls give the building a natural feel.

Daita by Sasaki Architecture - Sheet 2
Interior ©Takumi Ota

When you reach the top of the road, you will find a place that is cut off from the surrounding environment as an L-shaped forest-like area. For the facade, We arranged green colored stainless steel around the openings of the fair-faced concrete, so that the form of the surrounding environment emerges vividly as if we are aware of its existence on a daily basis.

The slabs of the three units spans along the street have different heights, and the studio units above them have different heights. The unit on the west side of the back of the site is a 1 bedroom unit with three spans of the terraced slab, which is a stepped living room that maintains the connection between the space and the external landscape from different heights. The living room, dining room, and bedroom can be changed according to each resident’s spatial relationship.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Daita by Sasaki Architecture - Sheet 3
Exterior View ©Takumi Ota

These terraced slabs are also developed in the common corridor where the stairwells are located so that the residents can feel the change of the landscape according to the height on a daily basis. The units that are affected by the elevation oblique line on the north side of the building have sloping surfaces and high-side lights with a high ceiling height, and some units have a counter living room with a long counter.

The units range from studio to maisonette type, and the combination of floors and ceiling surfaces with slightly different heights, as well as the direction of the wall slope due to the slope of the roof, gradually changes, so that you can enjoy a variety of views of the space and the way light and wind enter.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022