House James was an alterations and additions to an existing single-storey cottage in the quiet and leafy suburb of Gymea, Sydney. The Clients required low maintenance and simple living to suit their busy work and family life.

Project Name: House James
Studio Name: Berresford Architecture
Project size: 200 m2
Site size: 708 m2
Completion date: 2021
Building levels: 2
Location: Gymea, Australia
Photography: Andy MacPherson

House James by Berresford Architecture - Sheet1
Living room ©Andy MacPherson

House James engages with an irregular suburban lot to create a warm and sunny home that plays with both form and scale. Honest tactile materials have been used throughout in a simple but creative way.

House James by Berresford Architecture - Sheet2
Dining Space ©Andy MacPherson

The ground floor spaces are intimate and totally private from the street, connecting exclusively with the existing and established garden spaces. An adaptation of the traditional Queenslander’s wrap-around deck was incorporated to provide a transitional space between inside and out, acting as a place of arrival, congregation, and entertainment.

House James by Berresford Architecture - Sheet3
Exterior View ©Andy MacPherson

The first floor stands as a bare sculptural form atop the ground floor ‘plinth’. Whilst the windows follow a regimented arrangement subservient to the modularity of the panel layout, they frame a delightful sequence of ever-changing views, both of the neighbourhood tree canopy and the skies above.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment