The studio at Greville Road dates from the late nineteenth century and was once the work place of the sculptor Willi Soukop. The current owner is the artist Ben Pulsford and he has used the studio for the last twenty years. The requirement of the brief was for the creation of additional work space together with plenty of storage for his canvases and materials.

Project Name: Greville Road
Studio Name:
Syte Architects
Project size: 130 m2
Site size: 600 m2
Project Budget: $250000
Completion date: 2017
Building levels: 2
Location: London, United Kingdom
Photography: James Morris

Greville Road by Syte Architects - Sheet1
Mezzanine ©James Morris

The project entailed the insertion of a floating mezzanine into the seven-metre vaulted studio space. The new floor was designed so that it kept free of the perimeter walls and kept clear of the tall studio doors. Glass floor panels run along two sides of the mezzanine to maintain the sense of openness.

Greville Road by Syte Architects - Sheet2
Studio Space ©James Morris

The new staircase was conceived to be an integral part of the large storage unit and read as one entity. The spacing of staircase treads established a module which formed the rhythm of the whole storage unit.

Greville Road by Syte Architects - Sheet3
Mezzanine ©James Morris

These developed into a series of vertical fins that could be inhabited in various ways for the storage of paintings and materials. Double depth storage is available under the first flight, slimming to a single depth under the upper flight. The entire storage unit is constructed from birch-faced plywood.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment