Amelia Street, where the house is located, is heritage protected as most streets are in the neighbourhood of Cabbagetown in Toronto. As a result, the only changes that are allowed to be made to the streetscape were period details typical of the Victorian era.

Project Name: Ameilia
Studio Name:
Post Architecture Inc
Completion date: 2016
Location: Toronto, Canada
Photography: Arnaud Marthouret

Ameilia by Post Architecture Inc - Sheet1
Living Room ©Arnaud Marthouret

The owner wanted to bring in as much light as possible to this once dark row house. We opened up the rear walls on all four levels to views of the south-facing garden. The thing black-painted steel mullions, which support the individual panes of glass, also help to screen the rear views from the distance.

Ameilia by Post Architecture Inc - Sheet2
Kitchen ©Arnaud Marthouret

The early Victorian period in Toronto also saw tremendous changes due to industrialization, and this idea served as inspiration for this project: raw construction materials (steel beams and posts, concrete, weathered barn wood, etc.) were used, both as structure and ornament, throughout this renovation.

Ameilia by Post Architecture Inc - Sheet3
Bedroom ©Arnaud Marthouret

All four levels of the house were gutted, and a small addition was added to the third floor to accommodate a comfortable media room that opens both to the rear deck and to the second floor den blow. A new walnut open riser stair was engineered to filter light through the levels of the house while integrating the original wood newel posts as an architectural artifact. Moreover, walls were removed from the ground floor and spaces were redefined with steel and glass framed partitions similar to the exterior facade.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment